Награди

"Бронзов лъв" 2012 за издателство "Дамян Яков" и издателство "Емас"

Годишни награди на Асоциация „Българска книга”

"Бронзов лъв" 2012 за издателство "Дамян Яков" и издателство "Емас"
Щастливите наградени от "Дамян Яков" и "Емас"


◊ СЪБИТИЕТО

Снощи в Националния дворец на културата в рамките на Софийския международен панаир на книгата бяха раздадени годишните награди на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект на годината.

Тази година експертното жури в състав: проф. Греди Асса, Иглика Василева, Иван Христов, проф. Кирил Гогов, Мариян Кенаров, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева и Стойко Василев присъди две големи награди „Бронзов лъв” (статуетка и грамота) за цялостно реализиран издателски проект на:

1. Издателство „Дамян Яков” за „Царството на славяните” от Мавро Орбини.

Фундаментално издание за осмисляне корените на българската история и култура. Проектът запълва празнота в българската историография, представяйки книгата, която служи като основа за написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски. Проектът се отличава с изключително високи качества на превода от староиталиански език, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Издателство „Дамян Яков” получи и специално отличие от  журналистическото жури: за принос в популяризирането на непознатите извори на българската история чрез издаването на първия цялостен превод на „Царството на славяните” от Мавро  Орбини.


2. Издателство „Емас” за „Книга за царете" („Шах-наме”) от Абулгасем Фердоуси.

Ключова книга в литературата на Изтока, за пръв път е представен филологически превод от персийския оригинал. Изящество на поезията, придружено от адекватен академичен коментар на преводача, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.Журналистическото жури (Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева) присъди наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост на издателство „Изток-Запад” за две книги – „Таралеж се жени” от Яна Язова и за „Великите трагедии” на Шекспир, нов превод на Александър Шурбанов.

Автор: Организаторите
08.12.2012 г. 14:17
Посетено: 1645
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16013-bronzov-lav-2012-za-izdatelstvo-damyan-yakov-i-izdatelstvo-emas