Награди

Номинации за "Бронзов лъв 2012"

Годишна награда на Асоциация "Българска книга"

◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация „Българска книга” ще връчи годишните награди „Бронзов лъв 2012”


7.12.2011 г. (петък) в 20.00 ч.
Мраморно фоайе на Националния дворец на културата


Ежегодните наградите  „Бронзов лъв” се връчват в две категории:

1. Награда за най-добър издателски проект

Голямата награда "Бронзов лъв" се присъжда от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.

За тази награда всички издателства номинират свои издания, а журито, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на журито са представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, също така полиграфисти и литературни критици и историци.

Тази година рекорден брой заглавия се надпреварват за годишната награда на АБК "Бронзов лъв".

Членове на експертното жури са: проф. Греди Асса, Иван Христов, Иглика Василева, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Мариян Кенаров, Рада Шарланджиева, Стойко Василев.

Журито номинира пет книги, издадени през 2012 г., за годишната награда на Асоциация “Българска книга" :

1. Издателство “Дамян Яков”: “Царството на славяните. История от дон Мавро Орбини от Рагуза Абат от Млетския орден”, Мавро Орбини

2. Издателство “Емас”: “Книга на царете („Шах-наме”), Абулгасем Фердоуси

3. Издателство „Жанет 45”: Поредица „Атлас на българската литература – последно четвърт хилядолетие”: „Атлас на българската литература 1740-1877”, проф. Симеон Янев, Елена Налбантова

4. Издателство „Нов златорог”: „Антология на руската поезия, 12.-21. век”, колектив

5. Издателство „Сиела”: "Именник на българските князе (ханове)”, Стефан Чурешки.

И петте заглавия, според журито, изпълват всички критерии на наградата, представляват проекти с приносен характер за българската култура и се отличават с висока стойност на текста, като съдържание и стил, с оригинален дизайн и полиграфическо изпълнение, с принос към образованието, науката и хуманитаристиката.


2. Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост
се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор.
Членове на журито за 2012 година са: Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева.

Кой ще бъде носителят на голямата награда на АБК за най-добър издателски проект за 2012 г. и кои са отличията на журналистите ще разберем на 7 декември, петък, от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.



. СМПК се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия,  Българското национално радио,  вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ” Actualno.com, IWoman, fakti.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.12.2012 г. 15:11