Награди

Награди на Община Сливен за 2012 година

Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” тази година не се присъжда

◊ СЪБИТИЕТО

В голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен бяха връчени отличия на деятели с приноси и дейността в различни сфери на стопанския и обществения живот на града.
                
По решение на обществената комисия за разглеждане на номинациите за Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и поради недостатъчния брой гласове за всеки от номинираните, за настоящата година тя не се присъжда. Комисията аргументира решението си с текстове от Наредбата за символиката на община Сливен, съгласно които ”по предложение на обществената комисия може да не се присъди награда, поради липса на изключителни постижения”.

Обществена комисия с председател д-р Владимир Демирев (РИМ) за отличаване с наградата на името на възрожденеца д-р Иван Селимински присъди отличието за 2012 година на Желяз Кондев: издател, автор, редактор на литературно списание, спомоществовател. Призът му се връчва за постиженията в историко-краеведската дейност. Претворява художествено  живота и делото на възрожденците Добри Желязков–Фабрикаджията и Добри Чинтулов, създател на разкази, публицистични материали и на изследване за историята на родното си село Драгоданово, Сливенска община. 


◊ ОЩЕ НАГРАДИ
                 
Наградата „Милосърдие” за 2012 година бе връчена на Христина Наумова, осъществявала дълги години дейност в различни институции в сферата на социалните услуги. Наградата й е отредена заради „проявен професионализъм и висока гражданска отговорност в областта на социалната политика в общината”. Понастоящем работи в БЧК – Сливен и е председател на Обществен съвет за контрол при осъществяване на дейности в областта на социалните помощи и услуги.
         
Управителят на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен д-р Васислав Петров получи наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков-Фабрикаджията” за 2012 година. Под управлението му лечебното заведение се утвърди като предпочитано от пациентите  на територията на Сливенска, Бургаска и Ямболска области. По негово време се въведоха медицинските стандарти, бе построена нова болница за хората, заболели от туберкулоза, а отделението за лицево-челюстна хирургия – възстановено. Болницата получава безвъзмездна финансова помощ за близо 8 млн. лв. по програма за „подкрепа на реконструкция, обновяване и оборудване на държавните лечебни и здравни заведения в градските конгломерации”. С нея ще се извършат ремонти и саниране на цялата сграда и на някои отделения, като това по образна диагностика и клинична лаборатория - с доставяне на модерна медицинска апаратура.
               
На тържествена сесия на Общинския съвет бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Сливен” шест личности, допринесли за развитието на музикалното и художественото творчество, на духовността и спортното дело в Сливен и по света. Сред тях са Татяна Шиварова (оперно пеене), отец Янко Георгиев (предстоятел на храм „Св. Богородица), Георги Калайджиев (музика), Николай Арабов (спорт). Посмъртно отличието бе присъдено и на Йордан Парушев (живопис) и Александър Касиянов (музикант и педагог).
                
На тържественото заседание на Общинския съвет бе взето решение и за удостояване на учители и ученици със значка и грамота на община Сливен – за подготовката по различни дисциплини на учащи се, представили достойно града на национални и международни състезания и олимпиади.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2012 г. 15:44
Етикети:
изкустволитератураСливен
обществен живот
награди 2012
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15660-nagradi-na-obshtina-sliven-za-2012-godina