Награди

Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата – 2012 г.

Милчо Левиев със Специалната награда за цялостно творчество

Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата – 2012 г.


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 септември – Ден на София, на церемония в Народен театър „Иван Вазов”, под мотото „София – град за нашите деца”, бяха връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Режисьори на церемонията бяха Бина Харалампиева и Кирякос Аргиропулос, сценарист – Юрий Дачев, сценограф – Петя Стойкова.

В концерта към церемонията участваха Владимир Ампов-Графа, Миро, Михаил Белчев, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, детска вокална група „Мечо Пух” и актьори от столичните общински театри.


◊ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИТЕ 2012

Носители на наградите за ярки постижения в областта на културата тази година са:

Специалната награда за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата - Милчо Левиев

Носители на награди по области:

Област „Литература” – Георги Господинов за книгата „Физика на тъгата”, издадена от издателство „Жанет 45”

Област „Театър” – Даниела Олег Ляхова за сценография на спектаклите „Рицар на светия дух” и „Завръщане във Витенберг”

Област „Музика” – Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров – за изключително успешен концертен сезон 2011/2012 г. под знака на 50-годишния юбилей на ансамбъла

Област „Изобразително изкуство” – Екипа на Софийска градска художествена галерия за реализирани творчески проекти през сезон 2011/2012 г.

Област „Кино” – Награда не се присъжда

Област „Архитектура” – арх. Зарко Узунов за сградата на галерия „УниАрт” на територията на Нов български университет

Област „Журналистика” – Списание „Светове” за дебютна форма на културна журналистика


◊ ЗА НАГРАДИТЕ

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика. Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата. Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и представляват грамота и парична награда от 2 000 лв., а за Специалната награда - статуетка и награда от 5 000 лв. Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват от 2001 г. в различните области, а от 2007 г. е приет нов статут, с който се учредява и Специалната награда за цялостно творчество. Нейни носители са проф. Крикор Азарян (2007), Стоянка Мутафова (2008), Юлия Огнянова (2009), акад. Валери Петров (2010), Рангел Вълчанов (2011).
Автор:
Публикация:
21.09.2012 г. 18:56
Посетено:
2463
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15428-nagradi-na-stolichna-obshtina-za-yarki-postizheniya-v-oblastta-na-kulturata-2012-g