Награди

Неочакван приз за списание "Световете"

Наградата на София в област "Журналистика"

Неочакван приз за списание "Световете"
Захари Иванов и Милчо Левиев след връчването на наградите във фоайето на Народния театър. Сн: Анжела Димчева


◊ СЪБИТИЕТО

На Празника на София, когато по улиците на столицата ни се разминаваха и поздравяваха хиляди усмихнати хора – било заради първия учебен ден или заради символите Вяра, Надежда и Любов, които ни обединяват невидимо – в Народния театър „Иван Вазов“ се проведе спектакъл, чиято цел беше да събере целия културен елит в аристократичния дух на театъра, за да се отдаде заслуженото признание на най-ярките имена в софийското културно пространство.

В изпълнената до краен предел зала Специалната награда за цялостно творчество получи композиторът и джаз музикант Милчо Левиев. Тя му беше връчена от Йорданка Фандъкова, кмет на София, която в приветствените си думи каза, че се радва, че не е сред членовете на авторитетното жури, защото задачата им е била извънредно трудно. За тази награда са били номинирани няколко изключително популярни имена: „Но все пак Милчо Левиев е Милчо Левиев“, завърши Фандъкова.

В област „Журналистика“ с наградата беше удостоен Захари Иванов и издаваното от него ново списание за литература и изкуство – „Световете“. Журито е оценило усилията на екипа не само да се показват известни имена от нашата и световна култура, но и да се представят културни проекти в необичаен ракурс (хармония на слово и образ) чрез нови текстове и малко известни изображения.

Чрез обемното, изцяло цветно и на високо интелектуално ниво списание днес София има едно представително като полиграфско изпълнение и актуално по дух издание, което може да прибави към активите си, кандидатствайки за Европейска столица на културата. Защото в него се фокусират естетиката и новите явления в изкуството на Европа, което безспорно спомага за легитимацията и на българската култура. В словото си Захари Иванов говори за неотменната роля на Словото, като начало, същност и апогей на всяка човешка ценност.

 

◊ ОЩЕ НАГРАДИ

Другите призови места бяха за:

Област „Литература“: Георги Господинов и неговият роман „Физика на тъгата“, издаден от издателство „Жанет 45“. Поради отсъствие на писателя наградата получи неговата издателка Божана Апостолова;

Област „Музика“: Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, които честват половинвековен юбилей;

Област „Изобразително изкуство“: Софийската градска художествена галерия – за творческите проекти, които е реализирала през сезон 2011/12 години. Наградата беше получена от Аделина Филева, директор на галерията;

Област „Театър“: Даниела Олег Ляхова – за сценографията на спектаклите „Рицар на светия дух“ в Народния театър и на „Завръщане във Витенберг“ в театрална работилница „Сфумато“;

Област „Архитектура“: арх. Зарко Узунов за сградата на галерия „УниАрте“, която се намира в територията на Нов български университет.

Награда в област „Кино“ не беше присъдена.

Наградите във всички категории носят по 2000 лева на притежателя им, както и грамота.

Специалната награда е под формата на статуетка – реплика на паметника на Св. София, изработена от Георги Чапкънов, и 5000 лева.

 


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
18.09.2012 г. 11:54
Посетено:
1725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15406-neochakvan-priz-za-spisanie-svetovete