Награди

Проф. Вера Ганчева получи Кралския орден за заслуги на Норвегия

За своята активна дейност за популяризиране на норвежката литература, език и култура в България

Проф. Вера Ганчева получи Кралския орден за заслуги на Норвегия


◊ СЪБИТИЕТО

Проф. Вера Ганчева получи Кралския орден за заслуги на Норвегия

На 13 септември 2012 г. проф. д-р Вера Ганчева, специалист по литература и културна история на Скандинавския север, критик и публицист, преводач, издател и дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, бе удостоена със званието Рицар на Кралския орден за заслуги на Норвегия I степен за своята активна дейност за популяризиране на норвежката литература, език и култура в България.

В продължение на повече от четири десетилетия, неуморно и с ентусиазъм, проф. Ганчева издава, превежда и интерпретира жалонни произведения на норвежката литература, включително творби на Хенрик Ибсен, Кнут Хамсун, Сигрид Унсет, Аксел Сандемусе, Таряй Весос, Юхан Борген, Ролф Якобсен и др.

След прочитането на указа за награждаването, издаден от крал Харалд V на 17 август 2012 г., Н. Пр. Тове Скарстейн заяви, че е щастлива, че в предпоследния ден на своя мандат в България връчва това отличие именно на проф. Ганчева и подчерта нейния всепризнат принос за разширяването и активизирането на контактите между България и Норвегия в областта на науката и културата.
Като един от създателите и дългогодишен ръководител на специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет проф. Ганчева полага основите на тази нова за България академична дисциплина, развива я и съдейства за превръщането й в истински център за изследване, представяне и рецепция на скандинавските литератури и езици. Проф. Ганчева е инициатор и организатор на множество научни конференции, семинари и срещи с участието на норвежки писатели и учени от Норвегия.



Автор:
Иван Тенев, Посолство на Кралство Норвегия
Публикация:
14.09.2012 г. 11:37
Етикети:
норвежка литератураНорвегиянаграда
Кралски орден
Проф. Вера Ганчева
Посетено:
1439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15376-prof-vera-gancheva-poluchi-kralskiya-orden-za-zaslugi-na-norvegiya