Награди

Славимир Генчев с Дебеляновата награда

Вицепрезидентът Маргарита Попова почете 125-ата годишнина на Димчо

Славимир Генчев с Дебеляновата награда
Кметът на Копривщица Иван Кесяков връчва наградата на тазгодишния лауреат Славимир Генчев
NoStop.bg, сн.: Елена Чумпова


По традиция в средата на август по време на Димчовите поетични празници се връчва ежегодната Национална литературна награда на името на големия български лирик. Тържествата започнаха в  двора на къща-музей „Димчо Дебелянов” с изпълнения на камерното трио „Анджела, Ева и Симеон“ от НМГ „Панайот Пипков“ - София, последвани от конкурса "Рецитираме Дебелянов", за художествени изпълнения на Димчови стихове, и свободна рецитация на собствени поетични творби от гостуващи на празниците поети от страната.

На гроба на Дебелянов се състоя поклонение, на което присъства и г-жа Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България. След приветствие от Дойчо Иванов - уредник на къща-музей "Д. Дебелянов", носителят на наградата за 2011 г. Иван Есенски произнесе слово.


Вечерта отново в двора на музея започна поетичната вечер "Да се завърнеш в бащината къща", посветена на 100-годишнината от публикуването на българския поетичен шедьовър. Вечерта бе открита от Искра Шипева - директор на Дирекция "Музеи" в Копривщица. Прозвучаха изпълнения на Дамския камерен хор "Димчо Дебелянов" към софийското читалище "Славянска беседа", а актьорът Георги Гайтаников прочете "Да се завърнеш в бащината къща" и други емблематични Димчови стихотворения. Литературният критик Иван Гранитски - директор на издателство „Захарий Стоянов“, сподели защо издава Дебелянов и представи Димчовата стихосбирка „Светла вяра“.

След емоционалното слово на вицепрезидента Маргарита Попова започна поетично-музикалният спектакъл "Яворов и Дебелянов" - едно необикновено литературно приятелство" по сценарий на поета Георги Киров. Обявено бе учредяването на Национално движение за възраждане на поезията в България и по света "Димчо Дебелянов". Неговият инициатор -  проф. Иван Бързаков, който живее и работи в САЩ, прочете възвание, подписано и от подкрепящите инициативата литератори. Последва рецитал на предишни лауреати на Националната награда "Димчо Дебелянов": Георги Н. Киров, Маргарита Петкова, Атанас Капралов, Димитър Милов, Иван Есенски, Ивайло Диманов... Обявени бяха имената на носителите на новоучредената Международна награда на името на Димчо Дебелянов, която ще се връчва само на кръгли годишнини. Наградата бе връчена на Георги Бонев, живеещ във Виена - виртуозен и ентусиазиран преводач и популяризатор на немски език на Димчо и българската литература по света, и на поета проф. Иван Бързаков от САЩ.

Марин Кадиев - председател на журито, включващо досегашните лауреати Георги Н. Киров, проф. Петър Велчев, Атанас Капралов, Маргарита Петкова, Ивайло Диманов, Димитър Милов, Иван Есенски, както и д-р Ивайло Христов, Искра Шипева и Дойчо Иванов, представи с по няколко думи предложените за Националната награда "Димчо Дебелянов" за 2012 г. поети: Валери Станков, Камелия Кондова, Светозар Аврамов и Славимир Генчев. Името на лауреата обяви Марин Кадиев, а кметът на Копривщица Иван Кесяков му връчи наградата.

"Наградата "Димчо Дебелянов" не е просто само награда, а висока чест за всеки поет. Димчо, както е известно, приживе не е получил подобаващо обществено признание, освен сред тесен приятелски кръг, да не говорим за издадени книги или получени награди. Той прилича на оня камък, за който в Светото писание се казва, че "зидарите го отхвърлиха, но той стана глава на къщата", каза в благодарственото си слово лауреатът Славимир Генчев. Димчо днес е основен камък в темелите на българската поезия и основа на цяло литературно направление, в чието русло и досега се движи голяма част от българската поетична река. Затова за мен е чест и благодаря на журито, че ме удостоява с наградата, защото това ми вдъхва увереност, че и моите стихове поне малко се доближават до "познатия оригинал" (Иван Динков) и че са частица от богата Димчо-Дебелянова традиция в поезията. Но най-важното е това, че България има поет като Дебелянов и че българският език е постигнал такива недостижими художествени върхове като неговата поезия. Така че включването ми в инициативата на проф. Бързаков е съвсем понятно. Вместо да повтаряме като мантра: "Дай, Боже, да я има България, за да има памет за българската поезия, за българското изкуство, за Димчо Дебелянов!", нека пазим и тачим паметта за тях - и тогава ще я има България."

Автор: В. Стоянова
23.08.2012 г. 19:31
Посетено: 1374
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15294-slavimir-genchev-s-debelyanovata-nagrada