Награди

LiterNet Медиа с европейска награда за мултимедийни иновации

За пръв път българскa медия с най-високия приз от Comenius EduMedia Awards 2012

LiterNet Медиа с европейска награда за мултимедийни иновации


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 юни 2012 г. в Берлин бяха обявени и връчени Comenius EduMedia Awards 2012 - европейски награди за образцови образователни медии, основаващи се на информационно-комуникационни технологии. Наградите са връчени на тържествена церемония в Дома на занаятите лично от проф. д-р Герхард Е. Ортнер, главен изпълнителен директор на GPI, председател на журито, и от д-р Дорис Пак, член на Европейския парламент и председател на Комисията по културата, младежта, образованието, медиите и спорта.

За пръв път българска медия е отличена с най-високия приз – Медал, от високоавторитетното международно жури. Това признание завоюва групата от сайтове на LiterNet Медиа – литературно-хуманитарният портал LiterNet – http://liternet.bg, новинарският сайт “Културни новини” – http://kulturni-novini.info, платформата за продажба на нови, стари и антикварни книги “Книжен пазар” – http://knizhen-pazar.net, електронна книжарница “Книгосвят” – http://knigosviat.net, уебкаталогът “За култура” – http://zakultura.info, и др. Високият приз беше присъден на LiterNet Медиа в категория Общи мултимедийни продукти (AMP).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДИТЕ

Наградите на името на големия европейски педагог Ян Амос Коменски са най-престижните немски и европейски награди в тази област. За 17-та поредна година те привлякоха много издатели, медии, създатели на софтуер, образователни институции, поканени за участие от Дружеството за педагогика и информация (GPI). Наградите Comenius EduMedia целят да насърчат добрите педагогически практики, образователните иновации, ценността на съдържанието и артистичността на мултимедийните продукти, основаващи се на ИКТ технологии. Кандидатстващите мултимедийни продукти се състезават в следните 4 категории: Дидактически мултимедийни продукти (DMP), Общи мултимедийни продукти (AMP), преподаване и изучаване на системи за управление (LMS), компютърни игри, повишаващи компетентността и насърчаващи потенциала (CKP).

В надпреварата през 2012 г. участваха повече от 200 образователни медии и продукти. Броят на участниците отбелязва сериозен ръст – според организаторите от GPI, в сравнение с началото на наградите през 1995 г., като те се разпределят вече между кандидати от 3 континента - Европа, Северна Америка и Азия. 18 са страните-участнички за 2012 г. - Германия, България, Китай, Франция, Гърция, Италия, Япония, Канада, Хърватия, Люксембург, Холандия, Австрия, Румъния, Швейцария, Словения, Чешката република, Унгария, Кипър. Тази широта демонстрира колко впечатляващо голям е цифровият медиен пазар за учене с помощта на технологиите и колко бързо нараства търсенето на образование и знания в съвременното общество. Затова задачата на журито е била да отличи подходящи образователни медии за съответните целеви групи като пример за следване.

Наградите се присъждат от международно жури от медийни експерти, съставено от десет европейски страни. Решенията на журито се основават на научни процедури за оценка въз основа на критериите за качество на Института за образование и медии (GPI) (http://www.comenius-award.de). В журито и тази година имаше сериозно българско участие в лицето на проф. Магдалена Калайджиева, специалист по информатика, философия и управление на науката в областта на техническите науки.


Дружеството за педагогика и информация награди през тази година с Comenius EduMedia "Печат" 159 участници, с което удостовери, че продуктите им притежават високи образователни и медийни качества.

Но най-желани са наградите Comenius EduMedia "Медал", които се присъждат за изключителни, образцови мултимедийни продукти. След втория етап на журирането в тази най-висока категория бяха определени 25 победители, разпределени в 4 категории. Засиленото участие и качеството на развиващите се дигитални медии показват, че значението на електронното обучение и на смесеното обучение в различните му форми е прераснало в процес на учене през целия живот. Тенденцията през 2012 г. ясно сочи увеличаване на интернет-базираните мултимедийни системи за обучение и информация, особено на цифровите медии за образование и професионално развитие. Последно, но не на последно място, Comenius EduMedia Awards през последните години допринесe за качеството на ИКТ-базираните образователни медии, което се е увеличило значително и разликите в качеството на представените продукти от различните страни са намалени.


Конкурсът се подпомага от Европейската комисия по програмата “Учене през целия живот”.


*
Презентацията на LiterNet в Берлин може да видите и чуете ето тук: http://liternet.bg/LiterNet_for_Berlin.pptx

Автор:
Публикация:
23.06.2012 г. 17:17
Етикети:
наградиLiterNet Медиа
награди Коменски 2012
GPI
образователни медии
Comenius EduMedia 2012
Comenius EduMedia Awards 2012
Comenius EduMedia
Посетено:
2647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/15073-liternet-media-s-evropeyska-nagrada-za-multimediyni-inovatsii