Награди

Деньо Денев е носителят на Голямата награда от IV Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов"

Стефан Радев спечели Награда за поетически дебют

Деньо Денев е носителят на Голямата награда от IV Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов"


◊ СЪБИТИЕТО

Деньо Денев е носителят на Голямата награда от четвъртото издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. Снощи в зала „Зора”, Сливен, призът бе връчен на поета за стихосбирката му „Почеркът на вятъра”.

Награждаването на лауреатите на конкурса бе организирано от община Сливен в партньорство с ИК „Жажда”.


◊ ЗА КОНКУРСА

30 поети от цялата страна се включиха в поетичната надпревара. Изискването към тях бе да са издали своите стихосбирки до 1 март 2012 г. Освен диплом и плакет на община Сливен, наградените получиха и парична премия.

Председател на журито е Иван Гранитски, негови членове са Надежда Захариева, Желяз Кондев, Росица Петрова, Валентина Димитрова, д-р Екатерина Иванова и Петър Сяров.


◊ ОЩЕ ЗА НАГРАДЕНИТЕ КНИГИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ

Награда за поетически дебют бе връчена на Стефан Радев. 26-годишният поет печели приза за стихосбирката си „
Бутилка, чаша и радио”. Две специални награди определи още журито - за Пламен Киров и стихосбирката му „Къща в небето” и Атанас Капралов за стихосбирката „Жив и свободен”.

Носителят на наградата „Дамян Дамянов”
Деньо Денев има 13 книги с поезия, критика и публицистика, сред които „Ахилесова душа”, „Азбука за дишане”, ”Книга за мама” и др. Автор е и на няколко пиеси. Постановчик на спектакъла „Тъга по България”. Творчеството на Деньо Денев е превеждано на няколко езика.

”Бутилка, чаша и радио” е първата книга на Стефан Радев. Миналата година той стана първият лауреат на националния конкурс за млади автори „Димитър Бояджиев”.

Пламен Киров е автор на 4 стихосбирки. Той е носител на Национална литературна награда за поезия и проза от I-вия Национален литературен конкурс „Александър Вутимски” (1994) и на първата Национална литературна награда „Слав Хр. Караславов” (2000). Стиховете му са превеждани на френски, английски език и др.

Атанас Капралов има 4 стихосбирки и е автор на детската книга „Цветно чудо”. Носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” за 2008 г. Атанас Капралов е член е на Съюза българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
16.05.2012 г. 11:10
Посетено:
2316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/14747-denyo-denev-e-nositelyat-na-golyamata-nagrada-ot-iv-natsionalen-konkurs-za-poeziya-damyan-damyanov