Награди

Носители на Националната награда "Константин Константинов" за 2012 г.

Лиляна Стефанова с Голямата награда за цялостен принос

В съответствие с изградената традиция и на провеждащия се за четиринадесети път Национален фестивал на детската книга в Сливен, бяха удостоени отличените с литературната награда на името на видния български писател Константин Константинов, творци. Нейното учредяване - по инициатива на Министерството на културата, община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб в града, датира от 2004 година. Изразява се в малка пластика, диплом и парична сума. Връчва се ежегодно за принос в издаването на книги за деца, излезли в предходната година, в категориите: Голяма награда за цялостен принос, Автор в сферата на детското творчество, Книгоиздателство и Илюстратор.

За пръв път Наградата за цялостен принос получава именитият поет Валери Петров, а ИК „Фют” – отличието в областта на книгоиздаването за малките. Погледът назад ни отвежда към дирята на изтъкнати автори и издателства, получили отличието в различните категории. През годините Наградата за цялостен принос е била присъждана на писателите Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева. Приказната магия на книгата са сътворявали изтъкнати български творци за деца, за което са отличени в категорията Автор: Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова-Юлка и Весела Фламбурари. За илюстраторската си работа, допринесла за въздействието и многобагрения свят на детската книга, са удостоявани художниците Спас Спасов, Ралица Мануилова, Олег Топалов и Ясен Гюзелев. За издателската си и разпространителска политика и влиянието на детската книга сред подрастващите са я получавали книгоиздателски къщи като „Фют”, „Хермес”, „Жанет-45”, „Пан”, „Златно пате”, „Егмонт-България” и „Дамян Яков”.

Тази година жури с председател Игор Чипев – началник- сектор „Литературно наследство”, присъди литературната награда „Константин Константинов” 2012 г. на следните творци, в категориите:

• Голяма награда за цялостен принос – на поетесата Лиляна Стефанова, получила я от ръката на кмета на Сливен, Кольо Милев. Удостоена е заради приносите си в развитието на българската литература, в сферата на творчеството за деца и дирята си в националната култура. Заемала е високи длъжности в национални и международни културни институции и организации. Над 50 книги с поезия за възрастни, проза и есеистика са излезли изпод перото на писателката. Автор е на вълнуващи книги за малките, създадени през некраткия период от 1982 г. („Катеричке моя”), през “Веселата къща”, „Смешен котарак”, „Пакости и смешки” и др., и до избраните стихове във „Вече карам колело” (2010 г.) Присъдени са й високи литературни награди у нас и в чужбина, поетичните й творби са преведени на 31 езика, респектиращ е общият тираж на книгите й - над 1 млн. екземпляра.

В словото си на признателност авторката сподели пред сливенските ценители на словото: „За мене е висока чест и голяма изненада да получа наградата „Константин Константинов” тук, на тази сцена. Най-радостното е, че станах част от един вълшебен спектакъл, на една дивна приказка, създадена от толкова много талантливи деца. Поклон! Да пребъде нашият единствен и прекрасен фестивал на българската книга за деца! На добър час, наши малки читатели!”

• За дейността си като автор на книги за деца в едноименната категория е отличена Ангелина Жекова. Завършила специалността „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, тя работи като учителка в начален курс и като преподавател в Института за детски и начални учители – София. Учебници и учебни помагала за началната училищна степен са включвали творби на поетесата. Автор е на поетични книги и за възрастни, както и на текстове за песни, но делото на живота й се свързва с неизброимите книги за малките – над шестдесет. Дълъг е пътят, посветен на сътворяването на творби за тях – от първата книжка „Горска математика” през 1979 година до излезлите в последните години „Коледа в гората/ Книжка с дръжка”, „Празник край елхата”, „Гатанки”, „Добрият доктор”, „С животните се учим: Да събираме”, „С животните се учим: Да изваждаме” и др.

Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова участваха по време на празниците на детската книга в творчески трубадурски двубой под Сините скали.

• Наградата в категория Илюстратор бе връчена на художника Петър Станимиров, експонирал и самостоятелна изложба в рамките на културното събитие в града на войводите. Завършилият приложна графика в НХА „Николай Павлович” творец работи в областта на плаката и графичното изкуство, организира издаването на вестник за комикси, както и на новия литературен жанр книги-игри, създавани в издателството му „Мега”. Бил е съсобственик и на специализираното за художествена литература и на богато илюстрирани книги за деца издателство „Плеяда”. Като художник е оформил емблематични книги за малките, сред които „Български приказки”, „Бодливко”, „Зайко”, „Приказки от цял свят”, „Китайски легенди и разкази за необичайното”, „Еврейски легенди и разкази” и др. Негови са илюстраторските решения в книги на изявени български писатели-фантасти; създава и кориците на родни и на световни автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц и др.

Тази година на XIV Национален фестивал на детската книга в Сливен не бе отличена издателска къща в сферата на книгоиздаването за деца.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2012 г. 23:50
Посетено:
2043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/14723-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-za-2012-g