Награди

Читателски награди "Книга за теб" показват най-любимите книги на българските читатели през последната година

Вече са ясни номинациите в 9 от категориите на наградите

Читателски награди "Книга за теб" показват най-любимите книги на българските читатели през последната година


◊ СЪБИТИЕТО

Първи по рода си за България читателски награди обяви електронната книжарница „Книга за теб“.
За пръв път читатели сами ще имат възможността да определят победителите чрез онлайн гласуване на официалния сайт на наградите www.nagradi-knigazateb.info и във Facebook в общо 9 категории. Отделно от наградите на публиката, специално жури, съставлявано от най-популярните книжни блогъри, ще определи своя фаворит във всяка една от категориите.

Идеята на наградите е да отразят най-пълно, прозрачно и справедливо мнението на читателите. „Създадохме наградите “Книга за теб” от читатели за читатели, защото всъщност няма никакво значение колко критици са се превъзнасяли или са отхвърляли някоя книга – значително по-важно е колко хора ще посегнат към нея и ще я направят своя“, казват организаторите от сайта за книги и четене „Аз чета“ и блога „Книголандия“.

Публиката и журито ще гласуват за най-добра българска художествена книга, най-добра българска нехудожествена, най-добра чужда художествена, най-добра чужда нехудожествена, най-добра детска книга, за най-добър превод, най-добра корица, най-добра промоционална кампания и за любимо издателство, а победителят в категорията „Най-добро книжно ревю“ ще бъде избран само с вот от публиката.

Първият етап на гласуването ще продължи от 22 април до 1 май. За втория етап, който ще продължи до 20 май, ще се класират първите 6 номинации от всяка категория с най-много гласове. Победителите ще бъдат обявени в края на май.


◊ НОМИНАЦИИ

Вече са известни и номинациите в деветте категории – в тях влизат само книги, издадени между 01 април 2011 г. и 20 април 2012 г. Заглавията са определени на базата на предложения от членовете на журито, но читателите ще имат възможност да добавят свои фаворити, стига да отговарят на условията за участие. Тазгодишните номинации могат да се похвалят и с някои рекордьори. Издателство „Сиела“ има най-много номинации в категория „Най-добра българска художествена книга“, а издателство “Изток-Запад“ имат най-голям общ брой номинации.

Сред номинациите за най-добра българска художествена книга могат да се открият както хитовите романи на Георги Господинов – „Физика на тъгата“, Димитър Коцев–Шошо – „Лора от сутрин до вечер“ и Александър Секулов – „Господ слиза в Атина“, така и произведения на съвсем млади автори като Петър Денчев („Тихото слънце“), Александър Шпатов („Календар с разкази“), Ина Герджикова („Плажният дневник на една кифла“).

В категория нехудожествена българска литература преобладават биографиите и историческата документалистика - “Да бъдеш Христо Мутафчиев” от Яна Борисова, „Ние с Коко: Крикор Азарян отблизо“ от Валентина Радинска, “Другият Тютюн“ от Пламен Дойнов и Анна Свиткова.

Бизнес жанрът е представен от „Гласът на хората“ на Пламен Русев. Номинациите във всяка категория са публикувани на сайта на наградите.


◊ ЗА ПРОЕКТА

„Книга за теб“ е съвместен проект на сайта за книги и четене „Аз чета“ и блога „Книголандия“. Първата лична книжарница единствена в България предлага само книги, които са прочетени и препоръчани от някои от най-добрите книжни блогъри в България.


Автор:
Мила Дойчева
Публикация:
25.04.2012 г. 14:50
Етикети:
номинациилитератураКниголандияАз чета
Книга за теб
Читателски награди
Посетено:
1845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/14622-chitatelski-nagradi-kniga-za-teb-pokazvat-nay-lyubimite-knigi-na-balgarskite-chitateli-prez-poslednata-godina