Награди

Отличия за български писатели

Награди от Международното съобщество на писателските съюзи (Москва)

Отличия за български писатели
На снимката: Максим Замшев и Николай Петев. Фотография: Анжела Димчева


На 5 април 2012 г. в галерия-книжарница „София-прес“ Николай Петев (Председател на СБП) и Максим Замшев (Първи секретар на Московската писателска организация) имаха задължението и удоволствието да връчат отличия на български писатели, с които те са удостоени от Международното съобщество на писателските съюзи (Москва).

С ордени „Вл. Маяковски“ бяха удостоени Евстати Бурнаски и Лъчезар Еленков; ордени „А. С. Грибоедов“ получиха проф. Юлиан Вучков и Петър Андасаров; ордени „С. А. Есенин“ бяха отредени за Найден Вълчев, Борис Данков и Анибал Радичев, а ордени „А. П. Чехов“ – за Владимир Зарев и Христо Славов.

 

Всички наградени благодариха сърдечно на руските културни институции за отличията, говориха за огромното влияние на руската литература върху личното им творчество, четоха стихове.

Проф. Юлиан Вучков каза: „Руската литература е велика! Тя е родина не само на една безсмъртна класика в линията на академизма, на строгия реализъм, но и на много модерни направления: в областта на литературата – Блок, Цветаева, Ахматова; в областта на музиката – Скрябин, Прокофиев, Стравински; в киното – Пудовкин, Айзенщайн (уникално явление в световното кино); в театъра – Станиславски (велик реформатор, върху чиято теория и практика се гради целият съвременен театър, вкл. и американският)... Русия е дала пример за това как се експериментира върху основата на традициите, как те се преобръщат, как се обновяват и как се отразяват върху движението на света напред и нагоре!“

 

Максим Замшев донесе един впечатляващ подарък на българските си колеги – луксозното (изцяло цветно, двуезично) издание „Волжские объятия“ („В прегръдката на Волга“), което представлява своеобразен поетичен репортаж за двуседмичното пътуване на група български и руски писатели по река Волга. На страниците на този поетичен калейдоскоп са намерили място впечатленията, емоциите, прегръдките и извисяванията на Валерий Иванов–Таганский, Снежана Тодорова, Лъчезар Еленков, Петър Андасаров, Владимир Бояринов, Галина Ганова, Ивайло Диманов, Владимир Масалов, Вадим Рахманов, Красин Химирски. Едно пътуване, на което са се водили и дебати за съдбата на нашите две култури, документирани в репортажни снимки с участието на Никола Инджов, Воймир Асенов, Николай Петев, Христофор Тзавелла, Йордан Милев, Иван Матанов, Слави Георгиев, Найден Илиев и Илко Капелев. „Волжские объятия“ е издание за творческото приятелство, литературите без граници, всепроникващото дихание на словото по реката на общата ни историко-културна памет.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
06.04.2012 г. 10:03
Етикети:
Максим ЗамшевНиколай ПетевСБПлитературни наградидвуезично издание
орден А. П. Чехов
орден С. А. Есенин
орден А. С. Грибоедов
руски отличия
Волжские объятия
Посетено:
2402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/14509-otlichiya-za-balgarski-pisateli