Награди

За десети път специална награда на Дома на хумора и сатирата

Иван Кутузов със специалната награда за най-остроумно участие в 37. Национална изложба на българската карикатура

За десети път специална награда на Дома на хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

В годината на своя 40-и рожден ден, Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово за десети път присъди специалната си награда в Националната изложба на карикатурата. Името на лауреата на Веселата къща – Иван Кутузов – стана известно на церемонията за откриването на 37. издание на карикатурния форум в София и е добре познато и любимо сред ценителите на това изкуство. Иван Кутузов се представи със серия шаржове на личности от българската политическа действителност и категорично привлече вниманието на Дома на хумора. Както се пошегуваха колегите на Кути, по баща той е „Великов”, така че отличията съвсем закономерно отиват при него!

Наградата на ДХС включва почетен плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и самостоятелна изложба до края на годината (според календарния план на музея трябва да я очакваме на 22 ноември).


◊ ЗА ЛАУРЕАТА

Да припомним някои факти от биографията на новия лауреат. Иван Кутузов е от мелнишкия край, завършил е Художествената гимназия и Художествената академия в София. Започва да публикува карикатури в пресата преди повече от 30 години. Още тогава печели и първата си награда за участие в младежки конкурс. От 1980 г. участва и в международни конкурси. Предпочита да се занимава с графика, илюстрация, карикатура, макар и рядко, работи и в областта на живописта. Има ярки и запомнящи се политически карикатури. Добре познат е на читателите на редица периодични издания (в. „Стършел”, „Труд”, „24 часа”, „Капитал”, „Дневник” и мн.др.).

Кутузов участва активно в международни конкурси за карикатура и печели престижни награди (в Италия, Сърбия, Иран, Румъния, Япония), носител е на Специалната награда за карикатура на СБХ, на Голямата награда на СБХ; на „Майстори на карикатурата” в Пловдив и много други.


◊ КУТУЗОВ И ДХС

С ДХС е свързан от 1983 г., откогато участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в разделите „Карикатура” и „Графика”. Помним го и от Националния конкурс „Европа мечтае за България” (1998), в Биенале – 2003 заслужи наградата на Сдружение „Планета Габрово”, през 2006 г. участва в юбилейна сборна изложба „3 х 50” заедно с Анатолий Станкулов и Румен Драгостинов. През 2009 г. пък бе поканен от ДХС и участва в Националния конкурс за карикатура на тема „Евросапиенс” и стана носител на третата награда (да припомним, че този конкурс беше спонсориран от Николай Младенов, евродепутат по това време, и връчването на наградите стана в Европейския парламент в Брюксел точно на рождения ден на Дома 1 април). В своя фонд „Хумор на народите” Домът притежава 9 негови карикатури, а някои от тях са включени в много популярната пътуваща изложба „КарикаТУРИСТИ”.

Предстоят ни нови срещи с таланта на хумориста и сатирика Иван Кутузов–Кути – от страниците на периодичния печат, по следите на горещите злободневни нашенски теми. А гостуването в Дома на хумора и сатирата през есента ще бъде поредната приятна изненада за публиката и възможност за непосредствено общуване с големия майстор на карикатурата.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
21.02.2012 г. 10:27
Посетено: 1454
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/14145-za-deseti-pat-spetsialna-nagrada-na-doma-na-humora-i-satirata