Награди

Валери Станков с Националната литературна награда "Иван Пейчев" за 2011

95 години от рождението на големият български поет Иван Пейчев

Валери Станков с Националната литературна награда "Иван Пейчев" за 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Валери Станков е тазгодишният носител на Националната награда за поезия “Иван Пейчев”. Той получава приза за последната си стихосбирка “Буквар за влюбени”, както и за цялостното си творчество.

Престижното отличие, учредено в Шумен, му бе връчено тази вечер лично от кмета на града Красимир Костов. На церемонията в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” присъства и зам.-кметът по култура Живка Тонева.

Талантливият поет спечели в съревнование с още 28 бележити български творци.

“Благодарен съм на преподавателите от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”, че ме номинираха за наградата. Благодаря и на журито, което предпочете мен”, заяви при награждаването поетът Валери Станков.

Националната награда за поезия “Иван Пейчев” се връчва на всеки 2 години. Това е нейното четвърто издание.

Плакетът е изработен от скулптора Валерий Желязков. Отличието включва и левовата равностойност на 1 500 евро.

Първи носител на приза през 2005 г. е шуменския поет Богдан Тетовски. Тогава наградата бе присъдена посмъртно. Роза Боянова, Гриша Трифонов и Кирил Гончев също са носители на престижното отличие.

Връчването на наградата днес съвпадна и с 95 годишнина от рождението на големият български поет Иван Пейчев, който е роден в Шумен.

Спомени за него прочете литературоведа Марияна Фъркова.
Автор:
Публикация:
16.12.2011 г. 20:56
Посетено:
2781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13817-valeri-stankov-s-natsionalnata-literaturna-nagrada-ivan-peychev-za-2011