Награди

Десетият носител на наградата "Хеликон" се нарича Васил Георгиев

Сборникът с разкази "Деград" - отличен с приза за 2011 г.

Десетият носител на наградата "Хеликон" се нарича Васил Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

Сборникът с разкази „Деград” от Васил Георгиев е отличен с приза на Хеликон за 2011 г. за „трагическия оптимизъм и вярата в човека въпреки всичко, което не ни е спестено за него”. На церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова връчи на БНТ специална награда за медия, ангажирана с българската книга.

„Деград” от Васил Георгиев е новият, десети носител на наградата за съвременна българска художествена проза „Хеликон” за 2011 г.

Мотивацията на журито гласи: „Деград” на Васил Георгиев се отличава за трагическия оптимизъм в едно писане, което познава трансгресията, и заради вярата в човека въпреки всичко, което не ни е спестено за него”.

Съставът на журито тази година: председател – доц. Георги Лозанов, и членове поетът Ани Илков, журналистът и писател Юри Лазаров, хумористът Йордан Попов и поетът и критик Йордан Ефтимов.

Наградите бяха обявени вечерта на 15 декември в Софийска градска художествена галерия. Разказана бе накратко десетгодишната история на наградата и бяха прожектирани клипове визитки на деветте победители, продукт на режисьора на предаването „Библиотеката” на БНТ Еленко Касалийски. А на рояла в галерията Васил Пармаков изпълни като музикална загадка коктейл от мелодии от големи български филми по знаменити книги на родни писатели.

Юбилейната церемония включваше две специални извънредни награди – за медия, която се ангажира трайно с кампании и предавания да подкрепя книгата и четенето, и за писател на десетте години, откакто съществува награда „Хеликон”.

 

◊ НАГРАДИТЕ

Наградата за медия бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, която е и един от Рицарите на книгата, на Асоциация „Българска книга”. Тя поднесе специално изработена грамота от художника карикатурист Чавдар Николов, върху която емблемата на телевизията се трансформира в книга, и статуетка на четящо дете, дело на скулптора Никола Личков. БНТ я получава за предаванията си „Библиотеката” и „Денят започва с култура”, както и за провеждането на кампаниите Голямото четене и Малкото голямо четене.

Другата специална награда бе поднесена от Александър Прокопиев, един от водещите писатели на бивша Югославия, а днес на Македония, номиниран на два пъти за наградата „Балканика” – през 2007 и 2011 г. Той връчи грамотата за най-влиятелен и търсен от читателите писател на Георги Данаилов. Неговата книга „Весела книга за българския народ” е най-търсената от всички номинирани в историята на наградата „Хеликон”, гласят търговските данни. Но журито го отличава не само по този обективен критерий, а и заради значимото му присъствие в публичното пространство като ангажиран писател интелектуалец.

Миналогодишният носител Росица Ташева връчи грамотата и статуетката на новия победител, а председателят на журито прочете реч с мотивационен пасаж за победителя.

Победителят Васил Георгиев бе номиниран за първи път за наградата “Хеликон” още по-миналата година с дебютната си книга „Будистки плаж”. Той е практикуващ адвокат с докторска степен по европейско право. А на посетителите на софийските ресторанти и клубове е отдавна познат с остроумните си и ерудитски скици на софийски улици в рубриката на последната страница на списание „Една седмица в София”.

Тази година освен сборника с разкази на Васил Георгиев сред претендентите се оказаха още три книги на дипломирани юристи – „КБ. Роман” на Иво Милев, „Животът не е за всеки” на Радослав Парушев и „Реконструкция” на Цвета Делчева.

При връчването на наградата бе обявено, че фаворити на последното гласуване са се оказали „Животът не е за всеки” на Радослав Парушев, „Деград” на Васил Георгиев, „Възвишение” на Милен Русков и „Лудост” на Калин Терзийски. При последното гласуване „Деград” надделява над „Лудост” с 3 на 2 гласа. По този начин се стига до най-типичната за наградата „Хеликон” ситуация. През 2009 г. по подобен начин на финалната права „Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев печели пред „Будистки плаж” на Васил Георгиев. Така че две години по-късно сме свидетели на същия сюжет, като сега печели загубилият тогава. Но с друга книга – историята се отплаща с различна монета.

Тази битка до последен дъх показва не толкова, че победителят не е безспорен, колкото, че има и други силни книги през годината. През 2008 г. с 3:2 „Кръглата риба” на Момчил Николов печели над „Захвърлен в природата” на Милен Русков. А през 2007 г. на балотаж заедно с романа на победителя Емил АндреевПроклятието на жабата” застава сборникът с разкази на Палми РанчевМалко късмет за по-късно”. И също губи с два на три гласа. Журитата на „Хеликон” настояват, че свое парченце слава заслужават и вторият, и третият. А през последните години малко не достига, за да спечелят наградата Калин Терзийски и Милен Русков.

„Разказите на Васил Георгиев тръгват от разпознаваемата действителност само за да намерят начин да се измъкнат от нея. Другият възможен живот – това е неговата тема”, пише за „Деград” критикът доц. Бойко Пенчев. И продължава: „Съвременността на „Деград” не е в разпознаваемите типажи и места. Тя е в способността да се докосне онази скрита струна в душата на уж трезвия, прагматичен съвременник, която го кара да търси излаз от действителността, налагана ни като единствена от медии и търговци. Литература, която ни напомня, че това тук не е всичко и не е Краят.”

Наградата „Хеликон” се връчва за десети път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев и Росица Ташева. Или четири сборника с разкази, четири романа и едни белетризирани мемоари. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 141 книги с художествена проза (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници „Хеликон”. От тях на четири етапа - според годишните сезони - са били номинирани 12 книги.

Номинациите бяха за: „Конспиратори” от Жерминал Чивиков (изд. "Фама"), „Нашингтон” от Михаил Вешим (изд. "Сиела"), „Дишащия хълм” от Бети Файон (изд. "Сиела"), „Животът не е за всеки” от Радослав Парушев (изд. "Сиела"), „Деград” от Васил Георгиев (изд. "Сиела"), „Къщата на клоуните” от Галин Никифоров (изд. "Сиела"), „Лудост” от Калин Терзийски (изд. "Сиела"), „КБ” от Иво Милев (изд. "Агенция "Вила"), „Реквием за никого” от Златко Енев (изд. "Сиела"), „Възвишение” от Милен Русков (изд. "Жанет 45"), „Чекмедже за единични неща” от Гергана Пожарски (изд. "Ерго") и „Реконструкция” от Цвета Делчева (изд. "Сиела")

Издателството с най-много номинирани книги тази година е „Сиела”. Цели осем. Очаквана статистика при мащабната програма на издателството в сектора с българска художествена литература.

Данните за читателския интерес и продажбите на книжарници „Хеликон” сочат като лидери засега „Нашингтон” и „Лудост”. Веднага след тях се нареждат „Животът не е за всеки” и „Деград”.

„Цветето на Хеликон”, пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, е наградата за търговски успех, която традиционно ще бъде връчена на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Тя се дава на най-добре продаваната от номинираните книги. Това ще е и следващото голямо събитие в календара на награда „Хеликон”.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
16.12.2011 г. 14:37
Посетено:
1900
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13808-desetiyat-nositel-na-nagradata-helikon-se-naricha-vasil-georgiev