Награди

Годишни награди на Асоциация "Българска книга" за 2011 година

Голямата награда "Бронзов лъв" за цялостен издателски проект не бе присъдена

Годишни награди на Асоциация "Българска книга" за 2011 година


◊ СЪБИТИЕТО

Снощи, в Националния дворец на културата, бяха връчени ежегодните Годишни награди на Асоциация „Българска книга” за издателски проект. Водещ на церемонията беше Даниел Ненчев – водещ на „Денят започва с култура” на БНТ.

Наградите „Бронзов лъв” се връчват в две категории:

І. Награда за най-добър издателски проект

Отличието за най-добър издателски проект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на журито са представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюз на писателите, също така полиграфисти и литературни критици.


Номинациите за най-добър издателски проект бяха:

1. „Ти ме повика, живот”, автор Михаил Белчев, издателство „Дамян Яков”
2. „Стойно ми, малай моме”, 327 народни песни от Средна Западна България, съставител Светла Цветкова, издателска къща „Тип-топ прес”.
3. „Тракийските съкровища и Долината на тракийските царе”, автори Павлина Илиева и Николай Генов, издателска къща „Хермес” ЕООД.
4. „Българските земи в средновековната арабописмена картографска традиция (IX-XIV век)” – автори проф. Стоянка Кендарова, проф. Атанас Стаматов, Димитър Стоименов, издателска къща "ТАНГРА ТанНакРа".
5. „
Анини приказки”, автор Стефан Цанев, издателство "ProBook".
6. „Българите и французите”, авторски колектив, издателска къща ТАНГРА ТанНакРа.

Тази година членовете на експертното жури в състав: Рада Шарланджиева, Бибигюл Тасанова, проф. Кирил Гогов, проф. Виктор Паунов НЕ присъди „Бронзов лъв” за цялостен издателски проект. Журито отчете, че по съдържание и форма отделни проекти имат достойнства и качества, но нито един НЕ е носител на единство от съдържание и форма.


ІІ. Наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда от журналистическо жури.

Наградата е за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес през годината. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителят на отличието.

Тази година членове на журито бяха
Силвия Чолева, Дарина Анастасова, Пепа Йорданова, Петър Величков, Гриша Атанасов, Петко Тодоров, Адриана Попова. Те присъдиха три специални отличия:


1. Голямата награда „Бронзов лъв” за 2011 година за издателски проект с най-голяма обществена значимост отиде при:

Издателство ”Труд” и БАН за „Енциклопедия България”.
 
Наградата бе връчена от зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев. От издателство „Труд” наградата получи Радомир Чолаков. 

2. Специално отличие за принос към българската литература и книгите се присъди на издателство „Жанет 45” за „Вселената на яйцето” от Иван Теофилов и „
Възвишение” от Милен Русков. Наградата връчи Дарина Анастасова от Българското национално радио.

3. Със Специално отличие за принос към българската култура журито отличи издателство „Хермес” за „Тракийските съкровища и Долината на тракийските царе” в памет на арх. Георги Китов. Наградата бе връчена от Пепа Йорданова (в. „Всичко за семейството”)
.
Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
10.12.2011 г. 18:26
Посетено:
2256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13752-godishni-nagradi-na-asotsiatsiya-balgarska-kniga-za-2011-godina