Награди

Райна Кабаиванска с титла "Командор на ордена на Френската Република за изкуство и литература"

За високи заслуги в разпространението на културата и музиката във Франция и в света

Райна Кабаиванска с титла "Командор на ордена на Френската Република за изкуство и литература"


◊ СЪБИТИЕТО

Министърът на културата на Франция Фредерик Митеран ще удостои Райна Кабаиванска с титлата Командор на Ордена на Френската Република за изкуство и литература (Commandeur a l'ordre des Arts et des Lettres). Церемонията по връчването ще се състои на 9 декември (петък) във вила Медичи в Рим.

Франция реши да присъди най-високата степен на Ордена за изкуство и литература на Райна Кабаиванска за високи заслуги в разпространението на културата и музиката във Франция и в света.

Голямото българско сопрано по време на своята повече от петдесетгодишна кариера триумфира многократно в най-големите френски оперни театри – Гранд опера в Париж, Марсилия, Тулуза, Екс-ан-Прованс и други.

Повече от 50 години на сцените по цял свят Райна Кабаиванска интерпретира всички големи композитори – от XVIII век (Спонтини и Глук) и мелодрамата на XIX век, до съвременните като Яначек, Пуленк и Рота.

Титлата "Командор на Ордена за изкуство и литература" е присъдена през годините на личности като Томас С. Елиът,
Боб Дилън, Клинт Истууд, Вацлав Хавел, Умберто Еко, Рудолф Нуреев, Мерил Стрийп, Елтън Джон.

В България, в Нов български университет, Райна Кабаиванска вече 12 години води майсторски клас по оперно пеене и интерпретация, където учреди и фонд за стипендии за млади оперни изпълнители за обучение в България и Италия.

На 10 и 11 декември нейни ученици ще изпълнят главните роли в операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини в Софийска опера и балет. Спектакълът е част от проекта „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена”, съвместна инициатива на Нов български университет, Софийската опера и балет и Театро комунале “Лучано Павароти” в Модена. През януари 2012 г. постановката ще бъде представена и в Модена, Италия. Вече трета година основен спонсор на фонд „Райна Кабаиванска“ е фондация „Америка за България“.

Райна Кабаиванска е носител и на най-престижните ордени на България (Орден Стара планина) и на Италия (Кавалер на Големия кръст на Ордена на Италианската Република).

 
Автор: Веселина Василева, НБУ
07.12.2011 г. 22:03
Посетено: 1383
Етикети: НБУ, международен проект, Райна Кабаиванска, Пучини, Бохеми, опера, награда, изкуство и литература, Френската Република, Командор на орден
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13733-rayna-kabaivanska-s-titla-komandor-na-ordena-na-frenskata-republika-za-izkustvo-i-literatura