Награди

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" с две награди "Кристална лира"

За принос в развитието на българския музикален и танцов фолклор

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" с две награди "Кристална лира"


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) отличи Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с Кристални лири за приноса му в развитието на българския музикален и танцов фолклор на официална церемония на 1 ноември.

Кристалната лира за музикален фолклор бе присъдена за музикалния концерт "Екипът" с автори и диригенти Георги Андреев, главен диригент на Ансамбъла и диригент на оркестъра, и Георги Генов, диригент на хора, както и за тържествения концерт "Българското", който се състоя по случай 60-тата годишнина на Ансамбъла. А Кристалната лира в областта на танцовия фолклор бе връчена за хореографията на "Българи от старо време" (ко-продукция с Музикалния театър), както и за хореографията на тържествения концерт "Българското” на главния хореограф Ивайло Иванов. Тези отличителни награди са една висока оценка както за цялостната работа на Ансамбъла през 2011 г., така и за конкретните творци - композитори, диригенти, хореограф, а и за целия състав на Ансамбъл „Филип Кутев”.

Наградата "Кристална лира" се присъжда ежегодно – тази година за 15-ти път, за ярки върховни постижения в различни музикални области от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Дирекция „Музика и танц“ на Министерството на културата и Класик ФМ радио.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНСАМБЪЛА

Тази година Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” беше отличен и с друга престижна награда. На официалното откриване на 39-тия Международен фолклорен фестивал в Бургас на 22.08.2011 г. Ансамбъл „Филип Кутев“ беше награден с „Нестинарка“. Наградата се присъжда за изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903-1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатия и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.

Автор:
Диана Чобанова
Публикация:
03.11.2011 г. 16:03
Посетено:
2595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13471-natsionalen-folkloren-ansambal-filip-kutev-s-dve-nagradi-kristalna-lira