Награди

Десет днешни следовници на народните будители

Българският Лувър ще се казва "Златен век"

Десет днешни следовници на народните будители
Хaйгашод Агасян поздравява присъствaщите. Сн. Славимир Генчев


◊ СЪБИТИЕТО

Вчера, на самия 1 ноември, в читалня №5 на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" десет видни представители на науката, образованието, изкуството и културата бяха удостоени от Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалище с почетното звание "Следовник на народните будители".

Церемонията се провежда за пети път в сградата на Националната библиотека. Първи ноември е и Ден на отворените врати на НБКМ.

Отличията бяха връчени от Николай Дойнов - председател на СНЧ, и почетния председател на СНЧ проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Тазгодишните следовници на народните будители са актьорът Славчо Пеев, математикът акад. Стефан Тодориков, композиторът Тончо Русев, поетът Георги Константинов, актьорът и водещ на ТВ предаването "Минута е много" Петър Вучков, директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, читалищният деятел от с. Смоляновци, Монтанско, Петър Младенов, историкът проф. Дойно Дойнов, председател на Общонародния комитет "Васил Левски", и дуетът "Елица и Стунджи" (Елица Тодорова и Стоян Янкулов).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЯВАТА

На церемонията присъстваха много просветни и културни дейци, учители, читалищни деятели, журналисти, граждани. За всички тях миналогодишният носител на почетното звание "Следовник на народните будители" Хайгашод Агасян изпълни песента си по стихове на Недялко Йорданов "Не остарявай, любов". Преди това композиторът се похвали, че е сбъднал голямата си мечта да притежава американска китара "Тейлър". Изпълнението му бе изпратено с бурни аплодисменти.

Сред гостите бе и Гергина Тончева - също миналогодишен носител на отличието, директор на Националната гимназия по древни езици и култури. Тя и проф. Денчев обявиха предложението на г-жа Тончева т.нар. български Лувър, за когото вече са осигурени средства, да бъде назован Златен век.

Г-жа Тончева не пропусна да подчертае, че България е имала Златен век много преди да бъде построен Лувъра.
Тя изрази увереност, че младите поколения ще продължат духовните и културни традиции на българския народ, посочвайки като пример Николай Дойнов, който е възпитаник на НГДЕК и неин ученик.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
02.11.2011 г. 10:20
Етикети:
почетно званиенародни будителинагради
Следовник на народните будители
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13460-deset-dneshni-sledovnitsi-na-narodnite-buditeli