Награди

Борислав Чакринов – носител на наградата „Добри Чинтулов” за 2005 година

За принос в развитието на театралното дело в Сливен

Борислав Чакринов – носител на наградата „Добри Чинтулов” за 2005 година

В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, на тържествена вечер в Драматичния театър „Стефан Киров” бе връчена Голямата награда за литература и изкуство на общината на името на Добри Чинтулов. След внимателно запознаване с приносите на номинираните седем творци тази година обществената комисия я присъди на Борислав Чакринов - театрален режисьор и програмен ръководител на Драматичния театър в Сливен, която му бе дадена от кмета Йордан Лечков в присъствието на много граждани, ръководители на общината, депутати, гости от побратимените градове.

Изявеният режисьор получи високото отличие, както и почетния знак, за високи постижения и принос в развитието на театралното дело в града под Сините камъни. Направил творческия си прощъпалник на сцената в Сливен (със спектаклите по „Вдовишки параход” от И. Грекова, „Електра, моя любов” от Ласло Дюрко, „Чичовци” от Иван Вазов, „Лов на диви патици” от Ал. Вампилов и др.), той продължава творческото си утвърждаване на сцената на МГТ „Зад канала”, Бургаския театър „Адриана Будевска” и др. Проявява интерес към класическата драматургия, поставял е на сцената творби на Ив. Вазов, Ст. Л. Костов, Й. Радичков, Ст. Стратиев и др. Критиката го съотнася към т.нар. „сърцеведи” и „комуникатори” на театъра.

Определена е заслугата му за промяна в последните години на статута на театъра в Сливен (от
„Открита сцена”) и за възстановяване на щатната трупа, привличане на млади талантливи актьори и „творческия обмен” на спектакли между театрите на Южна България. Организатор на осъществения с успех в Сливен през септември „Есенен театрален салон `2005”.

На тържествената сесия на общинския съвет бяха прочетени поздравителни адреси от председателя на НС Георги Пирински, от министър-председателя на РБ Сергей Станишев и от министри, а на самия Димитровден – получен и от президента на РБ Георги Първанов.
Автор: Иванка Денева
25.11.2005 г. 11:35
Посетено: 634
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/1341-borislav-chakrinov-nositel-na-nagradata-dobri-chintulov-za-2005-godina