Награди

Награди на Община Сливен за 2011 година

За принос в развитието на духовния живот на общината

◊ СЪБИТИЕТО

Награди на Община Сливен за 2011 година

В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, оповестиха решенията си обществените комисии за присъждане отличията на личности с принос в развитието на духовния живот на общината за 2011 година. Номинациите са извършени по предложения от творческите съюзи в страната, от обществени организации и граждани.

Наградите в няколко категории включват: Голяма награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, приз за историографски и краеведски изследвания на името на д-р Иван Селимински, награда за стопанска инициатива „Добри Желязков – Фабрикаджията”; за  дейност за благото на човека и обществото  „Милосърдие”.

Отличията бяха връчени на заслужилите деятели на тържествения концерт-спектакъл в залата на Драматичен театър „Стефан Киров” в присъствието на сливенци, ръководителите на общината и областта, на депутати, общински съветници и гости от страната и чужбина.


◊ НАГРАДИТЕ

Обществената комисия присъди Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на проф. Петър Льондев – музикален фолклорист, композитор, диригент и педагог, за приносите му в националното музикално творчество и за развитието на музикалното дело на Сливен. Автор на студии и книги, той работи повече от три десетилетия в сектор „Музика” на Института по музикознание при БАН. Съставител и редактор е на сборници с народни песни от Сливенско, „участник в теренни експедиции” в този край, обучил и поколения хорови диригенти. Работил е като директор и художествен  ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци в града под Сините скали. Създател на емблематични песни за репертоара на двата известни сливенски хора – „Добри Чинтулов” и детския състав „Дружна песен”, с които формациите печелят международни награди. Плодотворни са усилията на П. Льондев и търсенията му в сферата на музикалния фолклор, съвременната вокална хорова музика, детската и хоровата песен. Над 40 хиляди народни песни и инструментални мелодии са записани и нотирани от него. За песента (“Кавал свири”) му е присъдена наградата „Грами” в Лос Анджeлис (1989 г.).

Престижната награда „Добри Чинтулов” са получавали през годините деятели с приноси в духовната дейност  на града и нацията в различни направления и жанрове: писателите Константин Константинов, Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Георги Джагаров, Станка Пенчева и др., скулпторът Стефан Пейчев, хоровият диригент и композитор Методий Григоров и музикалният изпълнител и композитор Теодосий Спасов, театралните дейци Александър Морфов, Борислав Чакринов, Пламен Марков, художниците  Йордан Парушев, Тодор Терзиев и др.

За многогодишната  дейност по „опазване на историческото наследство на Сливен, за активна събирателска и издателска работа в отразяване историята на града, в образованието и възпитанието на поколения ученици, наградата „Д-р Иван Селимински” за 2011 година бе връчена на историка Иван Илиев Иванов. Дългогодишен преподавател, учител-методик и инспектор е по история, член на Висшия учебен съвет и на Бюрото на ВУС. Удостоен със званието „заслужил учител”, носител на отличия за постижения в педагогическата и обществена дейност. Съзидателна е работата му като един от организаторите на Музея на образованието в ПМГ „Добри Чинтулов” и за написване летописа на училището, както и съавторството му в  изданието в 2 тома за представяне на бележитите сливенци „Доколкото знаем за тях”; автор е на статии за миналото на Сливен, дарител, дал личния архив и  изследванията си за името и делото на участника в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) майор Албин Флорианович Степанов на Държавния архив – Сливен.

Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков-Фабрикаджията” бе връчена на Димитър Паунков Колев. Управителят на „Динамо Сливен АД” я получава за успехите на фирмата в съответствие с показателите за постигната печалба, изпълнени задължения към общината, държавата и общественото осигуряване, социалната дейност и вложените инвестиции. Утвърдено е мястото на дружеството сред  „водещите световни производители в областта на машиностроенето, както и ролята му на сертифициран доставчик за водещи фирми от Европа и Северна Америка в сферата на елетрическите машини”. Чрез разширените пазари и стабилните финансови резултати „Динамо Сливен АД” се утвърждава в последните години като доставчик и в САЩ на генератори за редица утвърдени фирми. Осигурява и поддържа работни места за 350 човека, с постигнати годишни продажби на продукция за над 12 млн. лв. Съдейства за организиране и подпомагане на значими за града и региона социални, културни и спортни инициативи.

Наградата „Милосърдие” за 2011 година получи за дейността си д-р Люба Бъчварова, педиатър, началник на „Детско отделение” в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен, областен консултант по педиатрия, организационен секретар на Българския лекарски съюз.

На тържествената сесия на Общинския съвет бяха наградени с отличията на общината (почетен знак - плакет, значки и грамоти) дейци със заслуги в различните сфери от обществения живот, в културата и спорта на Сливен и региона.

Призът на името на художника и изкуствоведа Панайот Тодоров (Сирак Скитник) за 2011 година не бе присъден.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.10.2011 г. 00:36
Етикети:
награда Добри ЧинтуловфолклормилосърдиеизкуствоОбщина Сливен
история на Сливен
Петър Льондев
награди за 2011
Посетено:
1674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13409-nagradi-na-obshtina-sliven-za-2011-godina