Награди

Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Рангел Вълчанов със Специална награда за цялостно творчество

◊ СЪБИТИЕТО

В събота - Деня на София, 17.09.2011 г., в Народен театър „Иван Вазов” се състоя официалната церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Тази година събитието мина под мотото „София - кандидат за европейска столица на културата – 2019 г.”. Режисьор беше Бина Харалампиева, сценарист – Юрий Дачев. Българската национална телевизия излъчи церемонията от 22.30 ч.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в седем области - литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино, архитектура и журналистика. Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата.

Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и представляват грамота и парична награда от 2 000 лв., а за специалната награда - статуетка и награда от 5 000 лв. Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София.


◊ НАГРАДИ

Специална награда за цялостно творчество
. Рангел Вълчанов, режисьор

Област „Литература”
. Анна Златкова, преводач от испански език, за превода на книгата „Безгръбначна Испания. Нахвърлени мисли за историята” от Хосе Ортега-и-Гасет, издателство „Рива”, 2011 г.

Област „Театър”
. Бина Харалампиева, режисьор, за постиженията й през сезон 2010-2011 г. в областта на театралния мениджмънт и успешна политика при ръководенето на МГТ „Зад канала”, като директор, както и за режисурата на спектакъла „Канкун” от Жорди Галсеран

Област „Музика”
. Софийска филхармония, за изключително успешен сезон 2010–2011 г.

Област „Изобразително изкуство”
. Проф. Пламен Петров Вълчев, художник, за проект на блок с марка и първодневен печат, посветени на тържественото отбелязване на 1700 години от провъзгласяването на Сердикийския едикт на император Галерий, валидирани на 30.04.2011 г.

Област "Кино"

. Виктор Чучков, режисьор, за игралния филм „Тилт”

Област "Архитектура"
. Арх. Борислав Димитров Богданов, за обект „Езиково училище „Дорис Тенеди”, кв. „Белите брези”
Автор:
Мария Томова
Публикация:
19.09.2011 г. 13:49
Посетено:
2053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13170-nagradi-na-stolichna-obshtina-za-yarki-postizheniya-v-oblastta-na-kulturata