Награди

Летните номинации за наградата "Хеликон" за 2011 година

Наградата за нова българска проза

◊ НОМИНАЦИИТЕ

Навръх Кръстовден петчленното жури на наградата „Хеликон” избра третата тройка от общо дванайсетте номинации за наградата за нова българска проза. Този път
Георги Лозанов, Ани Илков, Юри ЛазаровЙордан Попов и Йордан Ефтимов се спряха на романите на Калин Терзийски („Лудост”), Иво Милев („КБ”) и Златко Енев („Реквием за никого”). При постъпили в книжарниците рекордни нови 41 български белетристични заглавия през месеците май-юли изборът им става особено важен.

Единственият от тримата, който вече е обичайно заподозрян за номинация, е носителят на Цветето на читателите за 2010 година – Калин Терзийски. Той има вече три номинации – за 2009 г. („
Има ли кой да ви обича”) и 2010 г. („Алкохол” – заедно с Деяна Драгоева, и „Любовта на 35-годишната жена”). С новата – за „Лудост” – стават четири, така че той се изравнява с Иван Голев и завзема почетното второ място след носителя на жълтата фланелка Христо Карастоянов, който има цели пет.

За „Лудост” мнозина биха повторили думите на Юри Лазаров, че е по-силна от „Алкохол”, макар и също толкова автобиографична. Това е и безспорната номинация, събрала гласовете на петимата от журито.

„КБ” е втората прозаична книга на Иво Милев – след ретрокримката „
Случаите на инспектор Тюхчев” миналата година. Но този път жанрът е съвсем друг – философска автобиография. И реминисценции към „Нарцис и Голдмунд”, „Терзанията на възпитаника Тьорлес”, „Вилхелм Майстер” и „Завръщане в Брайдсхед”. Това ще е спънка за мнозина – както и обемът от 472 страници.
И да не забравим да припомним – Иво Милев е човек с две лица. Той е преводачът на стихосбирката на един от най-обскурните експресионистични поети – Георг Тракл, и на романа в стихове „Хиперион” на романтика Хьолдерлин (и двамата – любимци на Хайдегер). Но той е и продуцентът на първия сезон на телевизионния сериал „Стъклен дом”.

Третата номинация журито отсъди за „Реквием за никого” на живеещия в Берлин писател Златко Енев. Известен на едни като автор на успешната фентъзи трилогия за деца „Гората на призраците“, състояща се от романите „
Гората на призраците“, „Паркът на призраците“ и „Пустинята на призраците“, на други Златко Енев е познат с първия си роман за възрастни – „Една седмица в рая“. Но най-много са читателите на електронното списание, създадено от него – „Либерален преглед”.

Сред останалите постъпили през лятото книги бяха новите книги на стари кримки като Леа Коен („
Сбогом, Брюксел”), Атанас Наковски („Човек от друга планета”), Банко П. Банков („Мъжки грехове”) и Коста Радев („Пентомастики II”). Но и книги от нови надежди на българската проза като Яница Радева („Бонбониерата”), Ангел Игов („Кратка повест за срама”), Александър Чобанов („Летен следобед”) и Петър Денчев („Истории в минало време”). Дори две книги на бивши министри – разказите на Даниел Вълчев („8 1/2”) и романа на Надежда ЗахариеваДве очи любов. Неизмислен роман”).

Като изненада може да се оцени пренебрегването на новия роман на носителя на наградата „Хеликон” за 2008 година Момчил Николов („
Машини за любов Кн.1 от трилогията "Кръглата риба”).

Нито един от членовете на журито не сметна за нужно да предлага за обсъждане „
Аномалия” на Людмила Филипова, „Стъклен дом - Сезон 2: Време за истина” на Ваня Щерева, „Аз и майор Блюхер” на Васил Пармаков или „Няма значение” на Иво Сиромахов. Не защото нямат качества, а защото наградата е за сериозна качествена проза, а не за попкултура.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
16.09.2011 г. 16:55
Посетено:
1765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13157-letnite-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2011-godina