Награди

“Другата България” с приз от фестивала “Българската Европа”

Втори тв фестивал в Русе

Предаването “Другата България” по телевизия бТВ спечели награда на тв фестивал в Русе
“Българската Европа”. Филмът на журналиста Георги Тошев и оператора Венцислав Нешев бе отличен в категорията: обществен живот и човешки права. Епизодът е част от поредицата, посветена на българските изселници в Северен Кипър.

Филмът бе излъчен на 15 май тази година и разказва за драматичната история на българката от турски произход - акушерката Мехрибан Чобанова, която след т.нар. възродителен процес е принудена да емигрира и се установява в Северен Кипър. Другият участник в серията е д-р Николов – българин от Варна, който в продължение на години урежда полулегално документи на родените българчета в северната част на острова.

Във филма екипът на “Другата България” е заснел с камера някои най-значимите исторически и културни забележителности на столицата Никозия, както и придобилата печална слава “зелена линия”, разделяща града на две части – гръцка и турска.

Фестивалът “Българската Европа” се провежда за втора поредна година. Над 150 радио и телевизионни програми записаха участие в надпреварата, посветена на проблемите на българската евроинтеграция.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/1307-drugata-balgariya-s-priz-ot-festivala-balgarskata-evropa