Награди

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" получи наградата "Нестинарка"

За изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор

Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" получи наградата "Нестинарка"
Проф. д-р Елена Кутева, директор на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, получава наградата „Нестинарка“


◊ СЪБИТИЕТО

На официалното откриване на 39. Международен фолклорен фестивал в Бургас на 22.08.2011 г. (понеделник), Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ беше награден с престижната награда „Нестинарка“. Наградата беше връчена на директора на Ансамбъла проф. д-р Елена Кутева.

„За Национален ансамбъл „Филип Кутев“ е голяма чест да получи наградата „Нестинарка“, с която досега не е бил удостояван“ - сподели проф. д-р Елена Кутева. Тя изказа благодарността си към Община Бургас и към компетентното жури за поканата Ансамбълът да открие Международния фестивал и за връчената награда, която е символ на труда, всеотдайността, любовта, професионализма и художественото равнище на целия състав на НФА „Филип Кутев”.

Наградата „Нестинарка“ се присъжда за изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор. Тази година тя се връчва за 13-ти път и представлява статуетка „Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев.

Наградата се връчва ежегодно при откриване на Международния фестивал. Нейни носители през годините са били такива изтъкнати творци и ансамбли като: Калинка Згурова, Надка Караджова, Янка Рупкина, Верка Сидерова, ансамблите „Странджа” и „Тракия”

Фестивалът се провежда от 1965 година като балканиада на народните песни и танци и за кратко време се превръща в значимо международно събитие, което събира на едно място ценителите на народното творчество. От 1978 г. фестивалът е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 г. на International Festivals & Event Association Europe (IFEA). 39-тото издание на Международния фолклорен фестивал се провежда в гр. Бургас от 22 до 26 август 2011 г.

В тазгодишния фестивал участват фолклорни състави от Казахстан, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и България. Традиционно за Фестивала е колоритното дефиле на участниците, които биват посрещани с хляб и сол преди официалното откриване.


◊ АНСАМБЪЛ "ФИЛИП КУТЕВ"

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903-1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатият и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.
Автор: Диана Чобанова
23.08.2011 г. 23:14
Посетено: 1674
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13017-natsionalen-folkloren-ansambal-filip-kutev-poluchi-nagradata-nestinarka