Награди

Литературна награда "Стефан Фурнаджиев" и съпътстващ литературен конкурс

Признание и почит към приноса на Стефан Фурнаджиев за развитието на българската литература

◊ СЪБИТИЕТО

Община Павел баня,
обл. Стара Загора
обявява

Литературна награда „Стефан Фурнаджиев” и съпътстващ литературен конкурс
 
Общинската литературна награда "Стефан Фурнаджиев", учредена и връчена от Община Павел баня, е акт на признание и почит към приноса на Стефан Фурнаджиев за развитието на българската литература.

С наградата се цели:
. Стимулиране създаването на литературни творби с високи художествени достойнства.
. Отдаване признание на изявени български творци в различните литературни жанрове.

Учредители и организатори на Наградата са:
. Община Павел баня
. Инициативен комитет „Стефан Фурнаджиев”


◊ ЗА НАГРАДАТА "СТЕФАН ФУРНАДЖИЕВ"

• Литературната награда е за поезия и проза. Тя се присъжда в Община Павел баня за принос в българската художествена словесност. Присъжда се ежегодно по време на честване на годишнина от рождението на поета Стефан Фурнаджиев – 2 октомври.

• Наградата се присъжда на публикувана книга през предходната година или за цялостно творчество.

• Предложение за наградата могат да правят културни институции, творчески сдружения и организации, специализирани издания за художествена литература, както и поканени от общината за целта физически и юридически лица – в срок един месец след отправяне на поканата от страна на учредителите.

• Носителят на наградата получава Грамота и парична сума в размер на 1000 (хиляда) лв., осигурена от Община Павел баня.

• Предложенията за наградата се подават в деловодството на община Павел баня до 31.08.2011 г. по утвърден Формуляр и приложения за кандидатстване на адрес:
Павел баня 6155, ул. “Освобождение” № 15, Община Павел баня – отдел “Култура”, за Литературната награда “Стефан Фурнаджиев”.
 

◊ ЗА КОНКУРСА

• Литературната награда се съпътства от Конкурс на името на Стефан Фурнаджиев, който се обявява между авторите на Община Павел баня в следните раздели:
. За лирика
. За проза: есе, разказ


• Конкурсът е анонимен. Творбите в три екземпляра се представят в деловодството на Община Павел баня до 31.08.2011 г. в голям плик на адрес:
Павел баня 6155, ул. “Освобождение” № 15, Община Павел баня – отдел “Култура”, за Общинския литературен конкурс “Стефан Фурнаджиев",
а вътре в малък плик се поставят имената на автора и адрес за връзка.

За допълнителна информация:
Свилен Белчев
Мл. експ. Култура и връзки с обществеността
Община Павел баня
Моб. тел.: 0893343612
Тел.: 04361/2144
E-mail: service@pavelbanya.bg

 
Повече за статута на Наградата и Конкурса, както и формуляр за кандидатстване - на http://www.pavelbanya.bg/modules/news/article.php?storyid=967

 
◊ КОЙ Е СТЕФАН ФУРНАДЖИЕВ

Стефан Михалев Фурнаджиев е роден на 02.10.1935 г. в с. Габарево. Завършва Икономическия институт в гр. Варна и е работил като икономист в "Пътно управление" в гр. Габрово, мелница "Република", Консервна фабрика и АПК Казанлък. Публикува не само в регионалния печат, но и в националните издания. Носител на няколко престижни литературни отличия.
             
Автор е на стихосбирките: "Фамилно евангелие", "Паша за вълци", "Скок от високо", "Заклинание", "Високо бесило", "Ваденки от галактиката" и "Бащино огнище".
             
Член на СБП и Общобългарския комитет "Васил Левски", както и председател на учредения от него в Габарево местен комитет "Васил Левски".

Умира след тежко боледуване на 26.08.2006 г.
            
В творчеството на Стефан Фурнаджиев с особено висока стойност се отличават стиховете, посветени на живота и делото на Васил Левски, любовта и синовния дълг към Отечеството. Апостолът за него е една от основните фигури в живота му. Той е не просто негов идол. Той е и съратник, и събрат, и недостижим идеал, в който вярва, който го преследва в нощите, който наднича често в душата му и изпитва съвестта му. С него той разговаря в сънищата си и на него посвещава едно от най-добрите си творения - стихосбирката "Високо бесило", в която включва 36 творби - годините, на които е бил Апостола, когато тръгва по пътя на безсмъртието.

Човекът Стефан Фурнаджиев бе един обикновен човек, обикновен българин. Излязъл из недрата на майката земя и силно свързан с нея, почтен и честен, прям и истински, здраво стъпил на земята, непокорен и див, вярващ в силата на всичко българско. Един пастир, който с напукани пети и длани, с преизпълнена от песен душа, простичко и на коляно, редеше своите вопли, с една неутолима жажда и с един несекващ стремеж за волност - естествено и просто, негонейки славата, вярвайки в същината на човешкото, пишейки спонтанно, не по правила или изучени стереотипи, сам проправяйки си път през тръните на литературния изказ.

И дирейки синевата на Апостолския поглед, обричайки се на тихо, но полезно съществуване, дерзаейки и борейки се, Стефан Фурнаджиев заслужи с достойнство скромното житие на един истински апостол. Той вярваше, че "всичко важно е в един-единствен екземпляр,че няма три или триста и три неща, че всичко е единица, така както и светът е единен - един бог, един човек, едно слънце..."

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.08.2011 г. 14:11
Посетено:
2696
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13006-literaturna-nagrada-stefan-furnadzhiev-i-sapatstvasht-literaturen-konkurs