Награди

Фондация "Млада България" награди участници в международното състезание "Лингвистично кенгуру"

Училища от Хасково, Пловдив, Русе, Кърджали и Кюстендил са победителите тази година

◊ СЪБИТИЕТО

За трета поредна година Фондация "Млада България" връчи награди на първите пет училища с най-много участници в международното състезание "Лингвистично кенгуру". Всяко от тях получи средства да закупи книги и учебни помагала по чужди езици за новата учебна година.

Победителите тази година са ОУ “Любен Каравелов”, Хасково с 410 участници, ОУ “Васил Левски”, Пловдив – 393
участници, СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ”, Русе – 382 участници, ГПЧЕ “Христо Ботев”, Кърджали – 356 участници, и ЕГ “Д-р Петър Берон”, Кюстендил – 320 участници.


◊ СЪСТЕЗАНИЕТО

Състезанието се провежда на пет езика – английски, френски, немски, испански и руски, и е насочено към ученици от 3-ти до 12-ти клас.

Форматът е тест, който включва 40 задачи с пет избираеми отговора, от които само един е верен. Надпреварата се провежда в два кръга. Победителите в състезанието са общо 59, като в областните кръгове участие взеха 7628 ученици, но само 213 от тях се класираха за националния кръг.


◊ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

От 2007 година Фондация "Млада България" организира "Лингвистично кенгуру". Всяка година повече от 5000 деца в цялата страна се включват в езиковата надпревара. Състезанието е част от Националния календар за извънучилищните дейности  на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за учебната 2010/2011 година.

Фондация "Млада България" е учредена през 1995 година. Тя работи по идеи и проекти, свързани с развитието на българското образование: както като качество на обучение, така и като откриване на възможности за най- добра реализация за младите хора на България. Основен дарител по тези програми е "Овергаз".

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
03.08.2011 г. 12:08
Етикети:
обучениенаградисъстезаниеФондация Млада България
математическо състезание
логическо състезание
състезание за ученици
Лингвистично кенгуру
Посетено:
2845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12960-fondatsiya-mlada-balgariya-nagradi-uchastnitsi-v-mezhdunarodnoto-sastezanie-lingvistichno-kenguru