Награди

Списание "ЛИК" с наградата "Избрана литература за пишещите за изкуство"

За отразяване на най-важните събития във визуалните изкуства в България и по света

◊ СЪБИТИЕТО

Награда „Избрана литература за пишещите за изкуство”
на Института за съвременно изкуство – София


Тази година за четвърти път бе връчена наградата „Избрана литература за пишещите за изкуство (Essential Reading for Art Writers)” – инициатива на Института за съвременно изкуство – София.

Наградата е замислена като поощрение за активно пишещите за съвременно изкуство, които с дейността си допринасят за развитието на критическата мисъл, отговорността и етиката на публичния дебат, и така подпомагат възпитаването на публики, разширяването на представите за изкуство, утвърждаването на достойна за него роля в обществото. В рамките на колегията акцията е насочена към повишаване на символния статус на писането за съвременно изкуство. Досега носители на наградата са Боряна Роса, Даниела Радева и автора на блога „Нищо лично”.

Наградата за 2010 се присъжда на екипа на списание ЛИК (Петя Александрова, Нина Венова, Людмила Димова). Решението на ИСИ - София бе взето единодушно – заради активния и последователен интерес на редакцията на списание ЛИК към отразяване на най-важните събития във визуалните изкуства в България и по света, заради мотивираните критични текстове, както и за поддържането на дебата върху ролята на съвременното изкуство и критика у нас.

Наградата е годишен абонамент за списание "Frieze" – едно от водещите в света издания за съвременно изкуство. Изборът на самата награда акцентира върху проблема на все още трудния достъп до професионална  литература по темата в България.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
21.07.2011 г. 21:32
Етикети:
Посетено:
2110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12923-spisanie-lik-s-nagradata-izbrana-literatura-za-pisheshtite-za-izkustvo