Награди

"Златна книга" и "Златен печат" за LiterNet Медиа

LiterNet Медиа с почетно членство в "Съвета на европейската научна и културна общност"

"Златна книга" и "Златен печат" за LiterNet Медиа


◊ СЪБИТИЕТО

На официална среща на 30 юни 2011 г. Съветът на европейската научна и културна общност връчи на LiterNet Медиа отличията „Златна книга” и "Златен печат".

На церемонията по получаване на наградите в Малък градски театър "Зад канала", София, в присъствието на видни български учени, бизнес и културни деятели, носители на отличията, на LiterNet Медиа бе присъдено почетно членство в "Съвета на европейската научна и културна общност".


Почетната значка "Златна книга" е изработена с 24-каратово злато в Монетния двор на България, с формата на отворена книга. Тя се присъжда на LiterNet Медиа за завоюван висок престиж и обществено признание и за принос към развитието на българската култура.

В Сертификата, даден от Съвета на европейската научна и културна общност, се посочва: "Обществеността в България оценява високо постиженията на Медиата в управлението на нови инициативи, в налагането на предимствата на съвременни модели в културата за изпреварващо развитие на сектора и за утвърждаване на националното достойнство и авторитет".


Отличието "Златен печат" за европейски мениджмънт в културата дава право да се подпечатват с него всички важни документи на LiterNet Медиа в кореспонденцията й с институциите в страната и с европейските страни.

Институциите, носители на Отличието "Златен печат" за европейски мениджмънт, които са Почетни членове на "Съвета на европейската научна и културна общност", се презентират в Министерството на икономиката, в Българската агенция за инвестиции, в търговските ни представителства в европейските столици и в градовете, притежаващи почетен Статут на Уникално европейско селище.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОТЛИЧИЯТА

През месец януари 2007 година неправителствената организация "Официално представителство на уникалните селища в Европа" стартира международна инициатива за по-динамично развитие на страната с цел да се отличават и приобщават водещи личности на науката, културата и икономиката и авторитетни селища от европейските държави.

В рамките на Проекта "Аплодисменти за България", на шест официални срещи през годината, се връчват златни отличия - "Златен печат" и "Златна книга" - на обществено признати представители на българския научен, културен и бизнес елит и на български селища, които притежават уникално културно наследство. Отличията се присъждат от "Съвета на европейската научна и културна общност" и от "Съвета на европейската бизнес общност", които са Основни департаменти в Неправителствената организация "Официално представителство на уникалните селища в Европа".

Номинациите се правят от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличие за Уникално европейско селище заради древна история и култура, и от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия от "Съвета на европейската научна и културна общност" и "Съвета на европейската бизнес общност".

Отличието "Златна книга" са получили до момента редица европейски учени и икономисти - сред които един от авторите на икономическата стратегия на Европейския съюз - ученият от Великобритания проф. Ник Вон Тунзелман, авторът на едни от най-модерните апаратури за изследване на космоса, членът на Британската академия на науките, ученият астроном проф. Александър Боксемберг, авторът на едни от най-големите научни открития в изследването на земните ресурси, ученият геолог от Русия - акад. Николай Юшкин, експертът в областта на европейското образование от Австрия - проф. Карл Блюмел. Златно отличие за уникално културно наследство притежават много градове от Европа, сред които Флоренция, Драма, Нахар, Страсбург…

Ето част от известните ръководители на научни, културни и бизнес институции, които вече притежават Отличията "Златна книга" и "Златен печат" от "Съвета на европейската научна и културна общност" и "Съвета на европейската бизнес общност", повечето от които са включени в ръководните департаменти и участват в номинирането: Райна Кабаиванска, Леандър Литов, Силви Вартан, Ивайло Мирчев, Андрей Пантев, акад. Кирил Боянов, Георги Черкелов, Елена Кутева, Георги Чапкънов, Пламен Карталов, Силвия Томова, Борис Данаилов, Бойко Ламбовски, Богдана Зидарова, Бина Харалампиева, Николай Табаков, акад. Цветан Цветков, Аделина Филева, Милена Моллова, Александрина Пендачанска, Валя Балканска, Иван Добчев, арх. Петър Диков и др. Сред отличените културни, научни и бизнес организации са Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Тракия", Болница за активно лечение - Бургас, Читалище "Съгласие", Пършевица, ИК "Жанет 45", Институт по физикохимия, ИК "Ера", Национален филмов център, Българска строителна камара, ИК "Унискорп", Хюлет Пакард България, "ИК "Фют", Столична библиотека, Драматичен театър "Йордан Йовков", Нестле България, Екофарм и др.

Автор:
16.07.2011 г. 19:09
Посетено: 2064
Етикети: отличия, награди, LiterNet Медиа, LiterNet, Златна книга, Литернет, Златен печат
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12899-zlatna-kniga-i-zlaten-pechat-za-liternet-media