Награди

Националният литературен музей с награда от НДК

За изложбите "Съкровищата на Националния литературния музей" и "Памет за признанието"

Националният литературен музей с награда от НДК


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 юни 2011 г. в ресторант “Скай Плаза” се състоя церемонията по връчване на годишните награди за изкуство и култура.

Националният литературен музей получи награда за представителната изложба “Съкровищата на Националния литературния музей” и за изложбата “Памет за признанието”, които бяха в репертоара на ХVІ Салон на изкуствата, а също така и за дългогодишното сътрудничество с НДК при отбелязването на значими годишнини на автори и литературни събития.

Шестнадесетият салон на изкуствата в Конгресен център София, НДК даде възможност на Националния литературен музей да покаже разнообразната си дейност и да се докаже като духовен „остров на съкровищата” върху културната карта на София и България. Никога досега музеят не е участвал в салона с толкова съпътстващи прояви. Освен основните две изложби “Съкровищата на Националния литературен музей” и  “Памет за признанието”, изключително интересна и ползотворна се оказа и Националната научна конференция “Литературният музей: проблеми, практики, перспективи”. И не на последно място две нови книги от български автори бяха представени пред публика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ
 
На 7 юни Арт галерията на НДК се оказа тясна да събере всички гости и репортери, които дойдоха на откриването на представителната изложба “Съкровищата на Националния литературния музей”, посветена на  35-годишнината от създаването му. Освен прекрасното слово, което произнесе
Катя Зографова, директор на НЛМ, тя връчи и грамоти на най-значимите дарители на музея за целия досегашен период на съществуването му. В изложбата бяха показани за първи път пред публика някои от най-ценните реликви от фондовете на Националния литературен музей и на къщите музеи на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Пейо Яворов, Елин Пелин, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Димитър Димов, Емилиян Станев. Най-стари бяха калиграфските листове от ХІV–ХVІ в., уникалните ръкописни и старопечатни издания от ХІV-ХVІІІ в., цветните щампи от Самоковската школа от ХVІІІ в. Дали заради атрактивната изложба, или заради юбилея, който честваше музеят, но събитието се появи в централните новини на БНТ и бе отразено от десетки печатни и интернет издания, както и от частни телевизии, с което се превърна в едно от най-отразяваните събития в 35-годишната история на НЛМ.

Като съпътстваща проява в рамките на изложбата беше проведена и Националната научна конференция  “Литературният музей: проблеми, практики, перспективи”, в която взеха участие изтъкнати български литературоведи и литературни критици -
проф. Михаил Неделчев, проф. Петър Велчев, доц. д-р Алберт Бенбасат, доц. Мая Горчева, Весела Радоева, уредници на литературните къщи музеи в София и страната - Цветанка Неделчева, д-р Радка Пенчева, Анастасия Георгиева, Тодор Иванов, Иво Милтенов и Александър Мошев. Атанас Свиленов, д-р Тони Зарев и доц. Пламен Антов представиха стратегии и модели на литературната колекция в нашето съвремие. Особено интересна бе дискусията по проблемите на къщите музеи на Пейо Яворов и Христо Смирненски в София, във финала на която проф. Михаил Неделчев призова да се създаде общобългарски комитет “Пейо Яворов”. Конференцията премина изключително ползотворно, доказателство за което е и изразеното желание от участниците тя да се провежда ежегодно.

Като прекрасен завършек на събитието проф.
Иван Сарандев представи книгата на д-р Радка Пенчева “Сюжети на забравата. Реванши на паметта”, в която са  публикувани литературно-критически статии и документални изследвания, подредени в два раздела: „Студии за Емилиян Станев“ и „Сюжети на забравата“. За финал, музикален поздрав към авторката отправи виртуозът на цигулката проф. Йосиф Родионов.

Само 10 дни след “Съкровищата на Националния литературен музей” отново в модерната Арт галерия на НДК беше открита изложбата “Памет за признанието”, посветена на 85-годишнината от откриването на първия български литературен музей, къщата музей на
Иван Вазов в София. В нея бяха събрани и подредени подаръците, които Иван Вазов е получил за двата си юбилея, сред тях и лични вещи, картини от Мърквичка и Антон Митов, поздравителни адреси, шаржове и илюстрации, над петдесет експоната от фонда на първия български литературен музей. Вечерта на откриването се превърна в истински празник, изпълнен с цветя и поздравителни адреси, които засипаха главния уредник на къща музей “Иван Вазов” - Мирела Иванова. Определено най-запомнящ се бе адресът на Народния театър “Иван Вазов”, с който Валентин Танев и Руси Чанев успяха да накарат гостите да почувстват, че Патриарха е между тях. Васил Василев-Зуека искрено зарадва публиката, докато четеше любимия си откъс от “Чичовци”.

В рамките на откриването на изложбата проф.
Николай Аретов представи най-новата книга на Катя Зографова “Неканоничният Вазов”, но и тук “актьорската” вечер не приключи - г-жа Анна Мария Петрова-Гюзелева и Божидара Цекова прочетоха избрани откъси от нея. Изданието е посветено на 160 г. от рождението и 90 г. от смъртта на Патриарха. Книгата “Неканоничният Вазов” е спечелила конкурса “Помощ за книгата” на Министерство на културата. Книгата излиза и благодарение финансовата подкрепа на Вазовия наследник г-н Григорий Вазов.

Автор:
Деница Панова, PR, НЛМ
Публикация:
29.06.2011 г. 21:23
Посетено:
2209
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12825-natsionalniyat-literaturen-muzey-s-nagrada-ot-ndk