Награди

Девета национална награда "Иван Радославов и Иван Мешеков"

Проф. Милена Кирова с наградата за литературна критика

Девета национална награда "Иван Радославов и Иван Мешеков"


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 юни 2011 г. в гр. Златарица се проведоха традиционните литературни празници и връчването на Деветата национална награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков”.

Жури в състав акад. Иван Радев, проф. Симеон Янев, проф. Огнян Сапарев тази година присъди наградата на проф. Милена Кирова.

В родния град на критиците – Златарица, разположена югоизточно от старата българска столица, в гънките на Предбалкана през 1992 г. по идея на акад.
Иван Радев и катедра „Българска литература” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на обществеността и управата на града се учредява национална награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков. Проведената през ноември 1992 г. научна сесия и излезлият през 1993 г. сборник с изследвания и материали „Иван Мешеков. Критикът-артист” поставя началото на ритуалния сценарий, свързан с истинското завръщане на двамата изследователи в актива на новата българска литература.


◊ НАГРАДАТА

През последните две десетилетия наградата за литературна критика на името на Иван Радославов и
Иван Мешеков се превърна в културна институция. Получаването й е не само въпрос на професионално признание, но и на духовен престиж.

Досегашни нейни носители са – ст.н.с. Сабина Беляева (посмъртно), проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, проф. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф.
Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев

*

През 2011 г. честваме 120-годишнината от рождението на Иван Мешеков. Във връзка с годишнината великотърновското издателство „Веста” пуска на пазара книгата с критически есета и статии на Ив. Мешеков „Към реалистична критика”, чието първо издание е от 1936 г. Автори на предговора и послеслова са преподавателите от катедра „Българска литература” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Антония Велкова-Гайдаржиева и Димитър Михайлов.

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.06.2011 г. 16:33
Посетено:
2230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12692-deveta-natsionalna-nagrada-ivan-radoslavov-i-ivan-meshekov