Награди

"Червеният април" от Сантяго Ронкалиоло с наградата на "The Guardian"

Награденият роман е с издание на български от "Унискорп"

"Червеният април" от Сантяго Ронкалиоло с наградата на "The Guardian"


◊ СЪБИТИЕТО

Романът "
Червеният април" от перуанския писател Сантяго Ронкалиоло, издание на "Унискорп", спечели тазгодишната награда "Independent Foreign Fiction Prize".


Сантяго Ронкалиоло е роден в Перу през 1975 г. и е най-младият автор, удостоен с престижната награда за испаноезичен роман „Алфагуара”. Той е журналист, преводач, пише също детски книги и сценарии, и е един от най-ярките творци на съвременната испаноезична литература и култура. Първият му роман "Свян" е най-продаваният в Латинска Америка, печели овациите на критиката и читателите, преведен е на десетки езици и е филмиран.

Сантяго Ронкалиоло е обявен за нов талант от Европейската верига книжарници ФНАК.


◊ ЗА КНИГАТА

Червеният април

"Винаги съм искал да напиша трилър за серийни убийства и чудовищни престъпления. Така открих необходимите елементи в историята на моята страна – район в условия на война, град, населен с призраци и древни предания."
Сантяго Ронкалиоло

Страстната седмица в Перу. Извършено е жестоко убийство, следват второ, трето... Прокурорът Феликс Чакалтана Салдивар разследва и се лута в невероятен свят на митове, легенди, съвременни репресии, мъст и възмездие. Предстоят избори и огласяването на безредиците е немислимо, „неблаготворно” за кандидат-властниците. Кой ще оцелее и кой ще властва?

В политическия трилър "Червеният април" Ронкалиоло преплита предания от историята на инките и съвременната жестока действителност при режима на перуанския президент Алберто Фухимори – единственият президент, осъден на 6 години лишаване от свобода за нарушаване на човешките права, злоупотреба с власт и корупция, със забрана да упражнява политическа дейност до 2011 г.

„Реалните събития в родината, динамичното действие и психологизъм в трилъра на младия перуански автор привличат вниманието на взискателната международна читателска публика.”
Пъблишърс Уикли

Автор:
Изд. "Унискорп"
Публикация:
05.06.2011 г. 17:17
Етикети:
романиУнискорплитературни наградинаграда
Independent Foreign Fiction Prize
южноамериканска литература
перуанска литература
перуански писатели
The Guardian
Сантяго Ронкалиоло
Червеният април
Посетено:
1762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12653-cherveniyat-april-ot-santyago-ronkaliolo-s-nagradata-na-the-guardian