Награди

Поетът Рашко Стойков - носител на наградата "Гео Милев" 2005

Завършиха Гео-Милевите дни в Стара Загора

В навечерието на световия ден на поезията и музиката в град Стара Загора бяха закрити “Гео-Милевите дни”, посветени на 110 години от рождението на големия поет и 80 години от неговата гибел, с тържествен концерт в театър “Гео Милев”.

Историкът проф. Андрей Пантев изнесе прочувствено слово на преклонение пред паметта на Гео Милев, изтъквайки преди всичко неговата принадлежност като историческа личност в историята на България и в историята на Европа.

“…Гео Милев е огледалото, в което се оглежда съдбата на нашето отечество и на нашия народ. Именно Гео Милев създаде усещането ни за Европеизъм, Гео Милев е Българин, равнозначно на Българин, Гео Милев е Мъж, равнозначно на Мъж, Гео Милев е Европеец, равнозначно на Европеец, личност с историческа и свирепа независимост, вградила се блестящо и неповторимо в канавата на един народ. И нека поне малко да докажем, че поне малко го притежаваме, че поне малко имаме право да го честваме, че за такъв човек с такава същност и съпричастност към Европа е смисълът на нашето преклонение” - патетично завърши словото си известния историк.

Бяха представени чрез аудиовизуален материал по хронологичен ред и носителите на наградата на името на Гео Милев учредена от международната фондация “Гео Милев”, след което г-жа Леда Милева, дъщерята на големия поет, прочете поздравителен адрес и връчи приза за най-ярък принос в съвременната литература на поета Рашко Стойков за поемата “Вечерна проверка”, издадена през 2004 година от издателство “Захарий Стоянов”, а Нончо Воденичаров, кмет на град Раднево, му връчи и високото отличие, наградата на фондация “Гео Милев” - пластика, с което той бе номиниран за носител на тазгодишната награда на името на Гео Милев. Рашко Стойков благодари за високото отличие и прочете откъс от поемата си “Отечествени питания”.

Свои стихове прочетоха поетите Валери Петров, Георги Константинов, Надя Попова, Бойко Ламбовски, Валери Станков, Таньо Клисуров. Проф. Снежана Барова впечатли публиката с белстящото изпълнение на пиано на музикални миниатюри на Шопен. Тържеството почетоха с личното си присъствие и внуците на Гео Милев: Андрей Аврамов и Боян Николаев.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/1264-poetat-rashko-stoykov-nositel-na-nagradata-geo-milev-2005