Награди

Петко Братинов с награда "Иван Нивянин"

Национална награда за поезия

Петко Братинов с награда "Иван Нивянин"


◊ СЪБИТИЕТО

Поетът Петко Братинов стана носител на Националната награда за поезия “Иван Нивянин”, която е учредена от Община Борован и Съюза на българските писатели. Наградата се връчва по време на Майските културни празници в Борован на 29 май – денят, в който е загинал Иван Нивянин.

Наградата бе връчена в художествената галерия „Владимир Ганецовски” от кмета на Община Борован Петър Цветковски, който топло поздрави новия носител на литературния приз.

„Борован ще продължава да утвърждава тази проява, заедно с другите ни културни дейности, защото делото на Нивянин трябва да се помни, защото народ без история няма бъдеще”
– заяви Цветковски. - Организирането на литературните четения и връчването на Националната награда за поезия на неговото име е само частица от нашето преклонение пред неговия подвиг”, каза в заключение кметът на Борован.


◊ ЗА НОСИТЕЛЯ НА НАГРАДАТА

Петко Братинов е автор на 12 книги със стихотворения и поеми. По-известните му стихосбирки са: „Движение“, „Полюси“, „Траектория“, „Предимство“, „Привлечен от свещта“, „Насаме с далечината“, „Небето в мене“, „Самозащита“, „Гнездо над пропастта“, „Смъртта на огъня“, „Вкусът на пепелта“, „Почти без изход“, „Обратни мисли“, „Преди сълзата да застине“. Негови стихотворения са превеждани на руски, френски, английски, испански, арабски, унгарски, полски, чешки, монголски и др. Носител е на престижни литературни награди. Председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели.

Автор: СБП
31.05.2011 г. 20:57
Посетено: 2198
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12607-petko-bratinov-s-nagrada-ivan-nivyanin