Награди

Благолаж – 2011, живее в с. Разделна, Варненско

Завърши 14. Национална среща-наддумване "Благолаж"

◊ СЪБИТИЕТО

Вече са известни имената на най-сладкодумните българи! На 22 май 2011 г. в музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово се проведе четиринадесетата национална среща-наддумване „Благолаж” на тема „Смехът е здраве!” (А както е казал народът: здраве, живот и хубаво време никога не омръзват!)

Журито под ръководството на доц. д-р Ангел Гоев, етнолог, директор на АЕК „Етър”, н.с. Татяна Цанкова, етнолог и фолклорист и директор на ДХС, както и психотерапевтката Мадлен Алгафари имаха най-приятната и най-трудната задача: да отличат най-изявените от избраните за наддумването повече от 30 разказвачи от цялата страна. Като имаме предвид темата на състезанието, трябва да кажем, че в зала 8 на Веселата къща имаше почти истински сеанс по смехотерапия!


◊ МАЛКО СТАТИСТИКА

Заявки за участие в 14. Национална среща „Благолаж” изпратиха над 80 сладкодумци от страната и от чужбина, последните по интернет. От тях на 22 май се срещнаха в ДХС 31 участници от град Априлци, Габрово, Добрич, Дългопол, Омуртаг, Русе, Севлиево, Троян и с. Кръвеник (Севлиевско), с. Паламарца (Търговищко), с. Петко Каравелово (Великотърновско), с Разделна (Провадийско). За втори път организаторите са насочили вниманието си към най-малките – учениците, засега предимно от областта, с идеята да превърнат това необикновено състезание в предпочитано място за приятелите на хумористичните приказки. Някои от децата сполучливо интерпретираха комични истории с прочути местни зевзеци и така припомниха страници от „Веселата история” на родния си край. А най-малката разказвачка беше първокласничката Христиана от Габрово.


◊ НАГРАДИТЕ

Тази година Голямата награда „Благолаж” спечели Дешка Стефанова от с. Разделна, Варненска област. Разказвачката получи статуетката със сладкозвучна камбанка. Наградата включва още оригинални хумористични сувенири: часовник с габровски виц и стрелки, които се движат в обратна посока, чаша за неканени гости и, разбира се – индулгенция за опрощаване на миналите и бъдещи грехове, каквато се издава само от Веселата къща в Габрово!

Наградата на публиката, която също се състои от „габровски” часовник, чаша за близнаци и индулгенция, този път заслужи Гергана Христова от с. Паламарца, обл. Търговище.

Специалната награда за най-добър млад участник отиде при Илина Стефанова, седмокласничка от ОУ „Ран Босилек”, Габрово
. Освен предвидената в статута на конкурса награда, председателят на журито, вече в качеството му на директор на АЕК „Етър”, добави и още една, специално за нея, от името на АЕК: да открие празника на народната хумористична песен, който започна в музея на открито точно на обед.

Специалната награда на съорганизатора на наддумването - РЕКИЦ „Читалища”, Габрово - за най-атрактивно участие по темата, спечели Десислава Димитрова от гр. Русе.

За пореден път по интернет най-интересно се представиха участниците от Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, Германия, с председател д-р Емилия Иванова-Юкер. Те ще получат комплект хумористични издания на Музея „Дом на хумора и сатирата”.

По традиция и членовете на журито демонстрираха своето разказваческо умение по темата и се присъединиха към сладкодумците, като разказваха свои любими вицове и весели случки. Например психотерапевтката Мадлен Алгафари прочете „Приказка за шута” от последната си книга „Приказки за пораснали деца”. Пожелаха да се изявят на микрофона и туристи, озовали се точно по това време в залата на състезанието.

За участниците и гостите на 14. „Благолаж” беше специалният поздрав от Представителния детски фолклорен ансамбъл „Габровче”.

Накрая г-жа Татяна Цанкова благодари на всички участници и на публиката и припомни, че през есента най-доброто от тазгодишната национална среща-наддумване вече ще е отпечатано в пореден том от библиотека „Благолаж”. Изданието ще бъде реализирано с подкрепата на Министерството на културата.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
26.05.2011 г. 16:15
Етикети:
Мадлен Алгафарисреща-наддумванеГабровонаддумванехуморДХС ГабровоБлаголаж
Веселата къща
сладкодумци
разказвачи
село Разделна
Благолаж 2011
Посетено:
1760
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12561-blagolazh-2011-zhivee-v-s-razdelna-varnensko