Награди

Награди "Варна" 2011 за Театрално-музикален продуцентски център Варна

Знак за признание на личности и екипи от операта и театъра

Награди "Варна" 2011 за Театрално-музикален продуцентски център Варна
На снимката: Борислав Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

По повод наближаващия Празник на българската просвета и култура, на тържествена церемония в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” на 19 май, бяха връчени престижните награди „Варна” за 2011 г.

Четири от тях бяха присъдени на личности и екипи от Театрално-музикален продуцентски център Варна.


◊ НАГРАДИТЕ

С Голямата награда „Варна" за литература и изкуство бе отличен дългогодишният сценограф на Варненската опера и Драматичния театър, доайенът на варненските художници Ангел Атанасов. Проникновен интерпретатор на морски сюжети, автор на забележителни сценографски решения за оперите „Трубадур”, „Бохеми” и още много други оперни и театрални спектакли, обичан от артистичната бохема и от всички, които го познават, мъдрецът Бай Ачо получава признанието за цялостното си творчество в областта на сценографията и живописта, както и по повод достолепния си 90-годишен юбилей.

Награда „Варна” в раздел Опера бе присъдена на главния художествен ръководител на Държавна опера Варна Борислав Иванов за принос към музикалната култура и във връзка с неговия 80-годишен юбилей. Диригент и директор в продължение общо на 30 години на оперите във Варна, Пловдив и София, маестро Иванов стои с неизменен успех вече 60 сезона на оперния пулт, дирижира над 2 000 спектакъла в почти всички страни на европейския континент и извън него и има изключителни заслуги за популяризиране на българската музика и българските изпълнители по света. Борислав Иванов менажира дейността и на редица музикални институти извън България, сред които най-забележителен е Симфоничният оркестър на Берлин, който той ръководи като Генерален музикален директор в продължение на 40 сезона. Получавайки наградата си, известният варненец отбеляза, че е щастлив да прибави знака за признание от родния си град към наградата от Президента на Германия Рихард фон Вайцзекер, както и към останалите отличия, които притежава.

Награда „Варна” в раздел Театър бе връчена на актрисата Петя Петкова за цялостното й 33-годишно творческо присъствие на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и за нейната 60-годишнина. Петя Петкова изгражда на варненска сцена редица впечатляващи женски образи, сред които Жулиета от "Ромео и Жулиета" на Шекспир, постановка Андрей Калудов; Маша от "Три сестри" на А. П. Чехов, постановка Цветан Цветков; Беатриче от "Слуга на двама господари" на Карло Голдони; Бойко Богданов; Големанова в „Големанов” от Ст. Л. Костов, реж. Александър Илинденов и др.

Театрално-музикален продуцентски център Варна стана носител и на две колективни награди „Варна”. В раздел Театър наградата бе присъдена на актьорския и технически екип на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, реализирал спектакъла „Фауст” от Гьоте за оригиналност на постановката и високата оценка на публиката във Варна, Пловдив и София. Награда „Варна” в раздел Опера бе връчена на Държавна опера Варна за възстановяване след 20-годишно прекъсване на летния музикален фестивал „Опера в Летния театър” с премиерата на „Ернани” от Джузепе Верди, както и за високото художествено и творческо ниво с участието на водещи български творци от световните сцени.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.05.2011 г. 19:26
Етикети:
Посетено:
1776
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12487-nagradi-varna-2011-za-teatralno-muzikalen-produtsentski-tsentar-varna