Награди

Пролетните номинации за наградата "Хеликон" за 2011 година

Наградата за нова българска проза

◊ СЪБИТИЕТО

Пролетните номинации за наградата “Хеликон” за 2011 година

На майското си заседание петчленното жури на наградата „Хеликон” избра вторите три от общо дванайсетте номинации за наградата за нова българска проза. Този път
Георги Лозанов, Ани Илков, Юрий Лазаров, Йордан Попов и Йордан Ефтимов се спряха на сборниците с разкази на Радослав Парушев („Животът не е за всеки”) и Васил Георгиев („Деград”) и романа на Галин НикифоровКъщата на клоуните.

И тримата вече са номинирани за предходни книги, Парушев и Никифоров – по няколко пъти. Сегашните номинации обаче имат елемент на лека изненада – „Животът не е за всеки” се оказа книга, предизвикваща сблъсък на поколенията в журито. Накрая – номинирана заради живия език на разказите и мрачния хумор, който отдавна предизвиква завистта на колегите му. Защото всеки читател, търсещ не носталгична доброта, а веселия ужас на безизходицата в съвременна София, отдавна е открил таланта на Парушев.


◊ ОЩЕ ЗА НОМИНАЦИИТЕ

Като контрапункт на хумора в „Живота не е за всеки” в журито се появи идеята за номиниране на „
Блогът на местния идиот” на Весел Цанков – майсторска, но старомодна книга. С друг хумор. С автор, който не оголва собствената си нечестност, а се държи на мъдра дистанция. Но колкото и да е впечатляваща в краткостта на фрагментите си – безспорно писателска книга – „Блогът на местния идиот” не се сдоби с номинация, а остана като резерв за летните номинации, когато обаче ще се конкурира с постъпилите в книжарниците книги от май-юли.

„Деград” е третата книга на Васил Георгиев, който с първата, „
Будистки плаж”, бе на косъм от наградата преди две години. Сега един-единствен глас в журито обяви пас – разказите трудно можели да се преразкажат. „Въпросът е дали това е лошо”, гласеше отговорът на опонента.

И „Къщата на клоуните” на Галин Никифоров, който също бе сред авторите, номинирани още с дебюта си. Преди няколко години „Добро момче” имаше големи фенове в журито, но тогава, през 2006 г., наградата отиде при “
Читателска група 31” на Елена Алексиева. Сега, след читателския успех на „Фотографът: Obscura Reperta” и „Лятото на неудачниците”, живеещият в Добрич Никифоров вече е сред най-сериозните фаворити за всяка белетристична награда.

Обсъдени със спорове, но неспечелили достатъчно гласове бяха „
Механичен сън” на Джеймс Илиянов и „Календар с разкази” на Александър Шпатов. Книгата на Шпатов дори си спечели правото заедно с „Блогът на местния идиот” да влезе отново в полезрението на журито през август. Но не и романа на детето чудо Джеймс Илиянов.

Сред останалите постъпили през пролетта книги – общо 33 – беше и „
LUIZZA HUT” на Тома Марков, но нито един от членовете на журито не сметна за нужно да я предлага за номинация.

 

• Грамотите на пролетните номинирани за годината автори  ще бъдат връчени на церемония в събота, 27 май, в книжарница “Хеликон-Витоша” на бул. “Патриарх Евтимий” 68 в София. Три птички са повече от една.


Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
20.05.2011 г. 15:26
Посетено:
1765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12480-proletnite-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2011-godina