Награди

Национална награда "Константин Константинов" 2011

Кина Къдрева с награда за цялостен принос

◊ СЪБИТИЕТО       

Една от престижните национални литературни награди – на името на големия български писател, автор и на книги за деца, Константин Константинов, бе връчена за пореден път в Сливен на тържествена церемония в Драматичния театър „Стефан Киров”. Тя е учредена през 2004 г. по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, Министерство на културата и „Ротари клуб” в града, и се присъжда от жури по време на Фестивала на детската книга в града под Сините скали.

Съгласно статута, с наградата "Константин Константинов" се отличават творци „с принос в детското книгоиздаване” и постижения в предходната година, в  категориите: „голяма награда за цялостно творчество”, „на издателство”, „автор” и „илюстратор”. През годините „голямото отличие” за принос са получавали видните български писатели: Валери Петров, Леда Милева, Георги Константинов,
Иван Цанев, Марко Ганчев, Катя Воденичарова. В раздела на „създателите на книги” са отличавани авторите Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова. За книгоиздателска дейност на творби за малките читатели призът досега е присъждан на издателските къщи „Егмонт България”, „Фют”, „Пан”, „Хермес”, ”Жанет-45”, „Дамян Яков”, „Златно пате”.


◊ НАГРАДИ
         
Жури с председател Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” в МК, оповести решението, съгласно което на XIII-я Национален фестивал на детската книга с наградата „Константин Константинов” за „цялостен принос” се удостоява
Кина Къдрева. Тя е автор на книги за деца и възрастни, на пиеси за куклен и драматичен театър, носител на Андерсенов диплом, присъден от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО. С наслова „С летящите приказки на Кина Къдрева” малките читатели през 2001 година навлязоха в новото хилядолетие.
          
В раздел „автор” отличието бе връчено на Весела Фламбурари, която на тазгодишния фестивал представи две нови книги пред малките читатели. Завършила „актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ „Кръсто Сарафов”, тя пренася обичта към подрастващите и проникновеното познаване на техния свят във всички свои изяви: автор на книги за деца и юноши, създател и водещ на предавания по БНТ за тях, участник в международни семинари по проблемите на театъра за деца, детската приказка и драматургия.
          
Приза „за илюстратор” получи за работата си върху „
Алиса в страната на чудесата” художникът Ясен Гюзелев. Признава, че е „намерил своя визуален превод на тази история”. Заради рисунъка, „брилянтната техника” и трактовката на образите, близки до „ренесансовия поглед”, критиката определя твореца като един от изтъкнатите български илюстратори.
          
Наградата „Константин Константинов” 2011 в раздел „издателство” не бе присъдена.

Автор: Иванка Денева
11.05.2011 г. 15:07
Посетено: 1664
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/12361-natsionalna-nagrada-konstantin-konstantinov-2011