Награди

Христо Комарницки – носител на специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Девето отличие на Веселата къща

◊ СЪБИТИЕТО

Ценителите на карикатурата вече се радват на последното, тридесет и шесто издание на Националната изложба на българската карикатура в София, която се откри на 1 февруари в залите на Съюза на българските художници. Експозицията е актуален преглед на постиженията от 2010-2011 година и може да бъде вярно огледало на нашата съвременност.

По традиция Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово избира един от най-ярко представилите се автори и го удостоява със своята специална награда. Тя включва плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и самостоятелна изложба в ДХС. Тазгодишният, девети по ред носител на отличието, е Христо Комарницки, карикатурист от вестник „Сега”.

Минути след връчването на наградата му от ДХС, той благодари на габровци, че помнят своя земляк и високо ценят творчеството му: „Първо искам да ви благодаря за наградата, това е голяма чест за мене!”

Попитахме го каква е била според него 2010 година през погледа му на карикатурист, участващ в 36-та Национална карикатурна изложба. С привичната си скромност той каза само: „2010 беше много плодотворна за работата на един карикатурист, което може да се види и от тази изложба, тя е един вид обобщение на годината.”

- А нещо за постиженията в областта на карикатурата, които Ви направиха впечатление?

- Нивото е доста високо и това е много радващо – с всяка изложба виждаме по-високо равнище и по-високо качество.

- А забелязва ли се млада смяна?

- Това ми е голямата болка: не виждам много млади имена, които да се изявяват, а редно е да има, би трябвало да има. Много се надявам скоро да се появят, да ни направят впечатление с работите си.

- Какво да предам на габровци, които ще ви очакват през октомври със самостоятелна изложба в ДХС?

- Пожелавам им повече поводи за усмивки и за смях!

 
◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Какво казаха за изложбата двама известни карикатуристи:

Йовчо Савов: 36 Национална изложба на българската карикатура показва нови, злободневни, интересни неща, на които са откликнали много от авторите. Виждаме много добри автори, с подчертан познаваем стил, бих казал майстори на карикатурата, и то не само у нас, те могат да се съизмерват с автори по целия свят. Има карикатури, които са с една по-трайна значимост, техните автори се занимават с проблеми, които вълнуват цялата планета, не само хората у нас. Някои от художниците работят в печата, там всеки ден излиза нова карикатура, за следващия отново се прави нова... Радостното е, че равнището на изложбата е много високо.

Чавдар Николов: Поздравления за избора на ДХС! Наградихте най-добрия тази година!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НОСИТЕЛЯ НА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА

Христо Комарницки е роден на 30 май 1964 г. в Габрово, завършва Художествената гимназия в София. С карикатура се занимава сериозно от две десетилетия.

Сътрудничеството му с Дома на хумора също не е от вчера. Първото му участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата е от 1987 г. Следват изданията на Биенале 1989, 1993, 1995.

През 1997 участва в международния конкурс, организиран от Дома „Весели Балкани” като част от фестивала „Младежта на Балканите пее, танцува и се смее в Габрово”, и получава ІІІ награда. През 1998 участва в друг конкурс на ДХС („Европа мечтае за България”) и е удостоен с ІІ награда. През 2004 участва в конкурса на ДХС „Какво, Швейцария ли?” и негова карикатура е включена в едноименната изложба. През 2009 участва в кураторския проект на ДХС и евродепутата (тогава) Н. Младенов „Евросапиенс”.

Носител е на редица престижни международни награди от салони на карикатурата, като най-голямата - засега! - е от края на 2010 г. - Международната награда на медиите от Югоизточна Европа „За човешки права”.


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
03.02.2011 г. 10:59
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11607-hristo-komarnitski-nositel-na-spetsialnata-nagrada-na-doma-na-humora-i-satirata