Награди

Държавна опера Варна присъжда за пръв път свой знак за признание

Почетни грамоти в пет категории получиха институции и личности

Държавна опера Варна присъжда за пръв път свой знак за признание


◊ СЪБИТИЕТО

Театрално-музикален продуцентски център Варна - Държавна опера присъди свой знак за признание към институции и личности, оказали най-голямо съдействие в дейността на културния институт през 2010 г.


◊ ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ

Във вечерта на оперетната гала от XI Коледен музикален фестивал на 22 декември от 19.00 ч. за пръв път бяха връчени Почетни грамоти в няколко категории. В категорията Партньори за Операта са откроени заслугите на: Община Варна за постоянно партньорство и съдействие във всички художествени събития на Държавна опера Варна през 2010 г., специално за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал, и Дворецът на културата и спорта за изключително партньорство по време на най-значимото художествено събитие за Държавна опера Варна през 2010 г. – първото издание на Опера в Летния театър.

Почетна грамота Бизнесът за Операта получава Гранд хотел „Димят” за съдействие при провеждането на значими художествени събития за Държавна опера Варна през 2010 г. и особено внимание към специални гост-диригенти и гост-артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал.

В категория Медии за Операта признанието отива при Радио Варна за висок професионализъм в отразяването на всички важни събития в артистичния живот на Варненската опера, специално за продуцирането на клипове за Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал.

В категорията Журналист за Операта са отличени: Росица Кавалджиева, водеща на предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл на програма „Хоризонт”, БНР за изключителен професионализъм в отразяването на XI Коледен музикален фестивал, специално за проникновените й интервюта с диригенти, режисьори, певци, оркестранти, балетисти, ветерани на операта и с оперната публика на Варна, и на Виолета Гурнакова, журналист във вестник „Народно дело”, за професионално отразяване на всички важни събития в артистичния живот на културния институт през цялата година, специално за нейните репортажи и интервюта с изявени артисти в рамките на Великденски музикален фестивал, Опера в Летния театър и Коледен музикален фестивал.

Почетна  грамота Личност за Операта се присъжда на Даниела Петрова, Председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии към 41-то НС на Република България, народен представител от Варна, за изключителна подкрепа в провеждане на артистичната политика на Държавна опера Варна през 2010 г., Почетния патронаж на първото издание на Опера в Летния театър и за активното й участие в законодателната дейност в областта на културата, специално за решаване на нормативния проблем с по-ранното пенсиониране на балетните артисти в България.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.12.2010 г. 16:31
Посетено:
1751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11445-darzhavna-opera-varna-prisazhda-za-prav-pat-svoy-znak-za-priznanie