Награди

Годишните награди на „Буларт” за 2010 година

Знакът на „Буларт” за 2010 ще принадлежи на Самуил Стоянов и Алесандра Арно

Годишните награди на „Буларт” за  2010 година
Самуил Стоянов


◊ СЪБИТИЕТО

Всяка година по традиция от създаването си през 1996 г.  галерия "Буларт" изразява своята съпричастност към творчеството на даден художник, поверявайки му знака на галерията. Малката сребърна значка е едновременно и бижу, и лого, символизира доверието и уважението към творческите търсения на артиста, към неговия професионализъм и артистично поведение. За знак на "Буларт" е използван глаголическият символ на Твореца, който представлява триъгълник с кръг на върху му, композирани в квадрат. Те символизират: единството (триъгълника), хармонията (кръга) и устойчивостта (квадрата), краткотрайността на материята и силата и вечността на духа. Отличителният знак е преходен. Носителят на отличието от предишната година го предава на настоящия носител, който следващата година ще има задължението да предаде „щафетата” на следващия творец. Този акт на съпричастност има нематериално изражение и е предимно духовен и емоционален акт на признание и съпричастност.   

Знакът на „Буларт” за 2010 ще принадлежи на Самуил Стоянов заради социално ангажираните му проекти и ироничния характер на неговите послания и на италианската авторка Алесандра Арно заради деликатните артистични провокации срещу намесата на технологиите в човешкия живот. Наградата за млад автор получава Ангел Карагьозов.


◊ ОТЛИЧЕНИТЕ

Самуил Стоянов е роден през 1975 г. в Добрич. През 2001 г. завършва специалност „Керамика” в НХА, София. Той е мултидисциплинарен автор, който използва пърформанса, инсталацията, видеото, обекта и живописта, за да изрази чрез дълбока ирония своите социално ангажирани артистични послания. Реализирал е осем самостоятелни изложби в България, Австрия и САЩ, носител е на множество награди за съвременно изкуство, между които награда за съвременно изкуство БАЗА, която му осигури шестседмичен творчески престой в ISCP - Ню Йорк. Варненската публика познава творчеството му от участията му в уикенда за съвременно изкуство "Contempo", изложбите в галерия „Буларт”, Биеналето на визуалните изкуства „Август в изкуството” и др. Живее и работи в Добрич.

Алесандра Арно е представител на младото поколение видео творци в Италия, живее и работи в Милано. Завършила е Художествената академия в Брера, Милано. Нейното творческо внимание е фокусирано върху визуалните и технологични "пропуски" и отклоненията, които нарушават възприятието ни за реалността, обича повторно да определя границите на тези възприятия. Участва в множество авторитетни международни форуми за видео арт, фестивали, конкурси и кураторски проекти в Италия и чужбина. Реализирала е самостоятелни изложби в Италия и България. В момента работи като програмен директор на VisualcontainerTV webTV и директор на [. BOX] видеоарт проект (Милано) съвместно с куратора Джорджо Фидели. Пред варненската публика тя представи проекта си фотография и видео "overlook", част от съпътстващата програма на "Август в изкуството".

Aнгел Карагьозов е роден през 1978 във Варна. Получил е художественото си образование в Hochschule für Angewandte Kunst, Vienna (1997–2003) и е специализирал в Ecole Nationale Supérieure d'Arts, Париж (2004–2005). Участва в множество изложби и кураторски проекти в Германия, Италия, Австрия, Франция и България. Реализирал е 6 самостоятелни изложби в Австрия, Франция и България. Варненската публика бе свидетел на артистичните му провокации през 2010 - в уикенда за съвременно изкуство "Contempo", проекта memo.real, изложбите в "Буларт". Ангел е член на Berufsverband Bildender Künstler - Австрия, а от 2006 отново живее и работи във Варна.

. Наградите ще бъдат връчени на специално парти в мюзик кафе LOOK през януари.


◊ ЗА ГАЛЕРИЯ "БУЛАРТ"

Галерия "Буларт" отбелязва своята 15-та годишнина с над 360 изложби, самостоятелни и кураторски проекти на български и чуждестранни водещи автори, представяния в България и чужбина. През 2010 акцентът бе поставен върху младите автори и подкрепата на техните първи стъпки, както и върху методичната образователна работа чрез множеството изложби, представящи тенденциите в съвременното изкуство, сащо така бяха реаализирани успешни международни проекти. Антония Колева–Нитра, Иван Костолов, Ангел Карагьозов, Симеон Стоилов, Петър Минчев, Калоян Илиев-Кокимото, Петър Костадинов, Агоп Гемджиян, Кирил Чолаков, Борис Колев, италианците Алесандра Арно, Паоло Вивиан, Джузепе Канистраро, Лучано Олзер, Марко Филипоци, Джордия Брунели, Мона Яс от Германия. Парньорските взаимоотношения с галерия "ЕС", базирана в Мерано, и с "Визуален контейнер", базиран в Милано, доведоха до реализацията на проекти в България и Италия – изложбите на Алесандра Арно, Кирил Чолаков и Мона Яс. Сътрудничеството с Берлинерпул пък даде възможност на варненската публика да се срещне с творчеството на Нуно Виченте (Франция), Мариша Бенджамим (Португалия) и Виене Чан (Китай) в проекта memo.real, съпътстващ „Август в изкуство”, също тогава бе представен немският видео артист Уилфрид Агрикола ди Кьолн (Германия). Последният успешен проект на „Буларт” бе в Будапеща - на панаира на модерното и съвременно изкуство, където галерията бе специално поканена в кураторския проект на Саймън Хюит, наречен „Ъгълът на героите” (Нeroes Corner), и представи италианския художник Паоло Вивиан. По проект на фондация „Рая Георгиева” и с подкрепата на Община Варна по програмата за подкрепа на творчески проекти излезе от печат каталога на Рая Георгиева.
 
С това галерия "Буларт" ви пожелава весели празници!
Много любов и артистично настроение!
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
24.12.2010 г. 18:50
Посетено:
1984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11441-godishnite-nagradi-na-bulart-za-2010-godina