Награди

Наградата "Владимир Башев" се връчва отново

За 2010 г. наградата се присъжда на Мария Калинова за стихосбирката й „Подножието на вечерята”

Наградата "Владимир Башев" се връчва отново


◊ СЪБИТИЕТО

Наградата "Владимир Башев" се връчва отново

След неколкогодишно принудително прекъсване наградата за поезия на името на
Владимир Башев (1935–1967) ще се връчи отново на традиционната церемония в дома на поета, превърнат в литературен кабинет след неговата трагична гибел.

Творчеството му, съвсем не малко по обем, обогати българската литература и тематично, и художествено, а учредената едноименна награда за ярка изява на млад талант се присъжда вече над четири десетилетия и с нея са удостоени повече от тридесет поети, сред които личат имената на
Калин Донков, Иван Голев, Георги Борисов, Александър Томов, Надя Попова, Бойко Ламбовски и др., потвърждаващи високите критерии при подбора на лауреатите й.
   

◊ НАГРАДАТА ТАЗИ ГОДИНА

По традиция и тази година това вероятно най-дълголетно литературно отличие у нас ще означава поредна творба от художник за неговия нов носител: проф.
Греди Асса – изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България”, прави лично дарение и ще връчи своя рисунка на лауреата.

За 2010 г. наградата се присъжда на младата поетеса Мария Калинова, избрана от жури в състав Георги Константинов, Валентина Радинска, Катя Зографова, Люблина Желева и проф. Вера Ганчева, за стихосбирката й
Подножието на вечерята.

От 1997 г. досега лауреатите, излъчени от авторитетното и предано на мисията си жури, са получили творби от видни наши художници като Енчо Пиронков, Дора Бонева, Светлин Русев, Румен Скорчев, дарили ги безвъзмездно и допринесли за популяризиране не само на наградата на името на Владимир Башев, но и на неговото творчество, на онези най-чисти лирически вибрации, с които то продължава да звучи и в съвременната ни действителност.
   
Неведнъж членовете на журито, обвързали имената и дейността си с тази задача, са се опитвали да потърсят подкрепата на държавни институции и обществени организации като Министерството на културата или Съюза на българските писатели, за да придобие тази награда официален статут подобно на толкова други, повече или по-малко значими, но досега усилията им остават обидно безрезултатни. А неотдавна се навършиха 75 години от рождението на Владимир Башев, юбилей, който предстои да бъде отбелязан в кръга на негови приятели и почитатели. Литературният кабинет „Владимир Башев”, дарен от майка му Катя Башева и съпругата му Вера Ганчева на НДФ „13 века България” с волята да се стопанисва от Националния литературен музей, все още не се е превърнал в онзи притегателен център за поети от различни поколения, в онова уютно място за творчески инициативи с участието и на техни преводачи от различни страни на света, на наши общественици, журналисти и пр., съгласно волята на дарителките, но без съмнение и това ще се случи в близко или по-далечно бъдеще. Дарителският жест на проф. Греди Асса днес е и знакова проява на партньорско взаимодействие в тази насока.
   
Заедно с рисунката „Кентавър с муза” (молив, акварел, 2010 г.) на проф. Греди Асса от неговия тематичен цикъл „Балчик”
Мария Калинова ще получи и книгата-албум “Балкански кръстопът на културите” с рисунки на художника и текстове от Чавдар Попов и Валери Стефанов, както и поетическия сборник „Познание: 55 избрани стихотворения” на Владимир Башев, издаден от „Захарий Стоянов”.
   
• Връчването на наградата ще се състои на 22 декември, сряда, от 11 ч., в Дома-музей „Владимир Башев”.
 
Автор:
Публикация:
21.12.2010 г. 16:22
Посетено:
1753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11433-nagradata-vladimir-bashev-se-vrachva-otnovo