Награди

Връчване на нацоналната награда за поезия "Иван Николов"

Преглед на номинираните книги

◊ СЪБИТИЕТО

ИК „Жанет 45” и Народен театър „Иван Вазов” ви канят на официалната церемония по връчването на Националната награда за поезия „Иван Никлов”, което тази година ще се проведе на 

22.12. (сряда) 2010 г., 18:30 ч.,
Народен театър ”Иван Вазов”,
Камерна зала

Вход свободен


◊ ЗА НАГРАДАТА И НОМИНАЦИИТЕ

Годишната Национална награда за поезия „Иван Николов” на ИК „Жанет 45” е най-голямата българска награда за стихосбирка с произведения, за пръв път включени в книга. Целта й е да насочи вниманието на обществото към решаващата роля на поезията за развитието на българската духовност и култура. Личният ангажимент на ИК „Жанет 45” към тази кауза е един от съществените фактори за трайната жизненост на българската поезия от последните две десетилетия.

Близо шестдесет стихосбирки се състезаваха за наградата тази година.

В преценката си журито в състав Ани Илков,
Иван Цанев и Миглена Николчина се ръководеше от следните критерии:
 
1) Многоизмерност и цялостност на духовното послание и на индивидуалния лирически почерк;
2) Оригиналност, новаторство, динамика, обърнатост към бъдещето и заедно с това поетическа култура и съзнание за традициите на българската и световната поезия;
3) Остра съвременна чувствителност за кризите – личностни и глобални – на епохата, както и сетиво за онова (така трудно днес, а все пак необходимо) трансцендиране на наличното, без което поезията е немислима;
4) Най-сетне съществено беше да се отстранят празните реторически жестове и клишираните ефекти. Пред този труден избор журито постигна съгласие относно следните шест номинации:

Живка Балтаджиева, "НИКОГА други стихове", ИК „Жанет 45”, 2009. Прецизност, сдържаност, майсторство, внимание както към микрокосмоса, така и към неизмеримото.

Кирил Василев, "Липсващи страници", Изд. "
Стигмати", 2010. Класичност на модерните форми, дълбочина, която се движи по ръба на отчаянието и устояването.

Екатерина Йосифова, "
Тази змия", ИК „Жанет 45”, 2010. Тази голяма дама на българската поезия винаги е предпочитала да остане в сянка, но за пореден път покорява със своята изисканост, самовзискателност във формата, финес на усещанията, лаконизъм на изказа, проницателност и онова самоотречение, което идва с осъзнаването на суетността на всяка слава. Мъдра.

Иван Ланджев, "По вина на Боби Фишер", Изд. "Сиела", 2010.
Дисонансите и екстазите на града през погледа на един ярък поетически дебют, събрал крайностите на „шахматната” рационалност и безконтролния ексцес.

Патриция Николова, "Яков и ангелът", Изд. "Сиела", 2010.
Милосърдна и аналитична, „аполитична” и драматично социална, това е поезия на неочакваните ракурси и на суровите, безпощадни като снайпер попадения.

Едвин Сугарев, "Стихове от Камен бряг", самиздат, 2010.
Лице в лице с природата и вечността, страстна и медитативна, отворена към неизмерими вътрешни и отвъдни светове, поезията на Сугарев ни напомня, че истинският живот на всеки от нас е все пак невидим за другите.

Автор:
Публикация:
17.12.2010 г. 10:15
Посетено:
2109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11413-vrachvane-na-natsonalnata-nagrada-za-poeziya-ivan-nikolov