Награди

Тромпетистът Венци Благоев с "Кристална лира" за джаз

За заслуги в популяризирането на джаза

Тромпетистът Венци Благоев с "Кристална лира" за джаз
Сн. Владимир Захариев


◊ СЪБИТИЕТО

Тромпетистът Венцислав Благоев е носител на наградата “Кристална лира” в категория джаз за 2010 г.

Призът бе връчен в Деня на будителите на церемония в Националния дворец на културата. Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Министерството на културата и Класик ФМ радио присъждат ежегодната награда в 14 категории за ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство, а нейни джазлауреати през годините са Симеон Щерев-Банана, Милчо Левиев, Любомир Денев. Другите номинирани в категорията тази година бяха Росен Захариев и Анатолий Вапиров.


◊ НАГРАДАТА

Номинацията на Венци Благоев бе предложена от проф. Симеон Щерев и спечели 22 от общо 27-те гласа на комисията, съставена от авторитетни музикални и танцови дейци.

В мотивите си журито изтъква на първо място усилията на тромпетиста за популяризиране на джаза. Статуетката му се присъжда и за концертите “Поезия за два тромпета и приятели” с петкратния носител на “Грами” за джаз Ранди Брекър, поредицата “Джаз под открито небе в парка “Заимов”, коледните концерти с американката Джанис Харингтън в Благоевград и София.

Висока оценка заслужи и проектът на Благоев “Лайв Зара Джаз”, който има вече 15 издания и среща публиката на Стара Загора с големи имена от българския и световния джаз.


Автор:
Фани Филипова
Публикация:
02.11.2010 г. 22:56
Посетено:
1905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11058-trompetistat-ventsi-blagoev-s-kristalna-lira-za-dzhaz