Награди

Община Сливен връчи наградите за 2010 година

Художникът Тодор Терзиев с Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”

◊ НАГРАДИТЕ

И през настоящата година обществената комисия за присъждане наградите на личности с приноси в различните сфери на обществения и стопанския живот на Сливен и България удостои деятели с високите отличия, връчени им на тържествена церемония в ДТ „Стефан Киров”.

С Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” бе удостоен художникът Тодор Терзиев, директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в града. Завършилият художественото си образование в НИИИ „Николай Павлович” (днешна Художествена академия) през 1982 г. творец в класа на проф. Найден Петков, работи в областта на кавалетната маслена живопис, а пейзажите му от Сливенския край и страната завладяват с багрите, техниките и атмосферата си. Негови картини притежават художествените галерии в Сливен, София, Добрич, Русе, Ямбол и др., както и в Норвегия, Япония, Германия. Почитателите на живописта са се докосвали до художествените внушения и света на творбите му в подредените 5 самостоятелни и участието в над 60 общи изложби. Определен е приносът му за изграждане съвременната база за обучение и творчество на Националната художествена гимназия и за образованието на стотици млади кадри, прославящи с произведенията си Сливен по света.
            
Наградата „Д-р Иван Селимински” бе връчена на археоложката Ирина Щерева и на стоматолога-краевед Андон Бояджиев. Доц. д-р Щерева е известна като изследовател на древното селище Туида-Цоида и на името му; в продължение на повече от десет години (от 1981 г.) посвещава личните и на екипа си усилия за изследване и популяризиране на древната история и миналото на Сливенския край. Трудовете й („Туида – Цоида - Сливен”, „Приноси към историята на Сливен”, поместените в специализирания печат нейни статии и монографии) утвърждават ролята на града като икономически и духовен център на България и Балканите през различните епохи. Д-р Андон Бояджиев получава наградата “за краеведската си дейност, посветена на изследване културното наследство на Сливен и Сливенския край" с авторството си на няколко книги с краеведски характер, които пазят, по заглавието на негова творба, „будна паметта” за града.
            
С наградата за стопанска инициатива на името на Добри Желязков-Фабрикаджията, бе отличен Ангел Ангелов, директор на „Топлофикация” - Сливен, чиито резултати се съотнасят към определените от комисията показатели: печалба, социална стабилност, изпълнение на задълженията към държавата и социалното осигуряване, социален ефект от дейността.
            
Дългогодишната председателка на Клуба на инвалидите в Сливен Ели Карамфилова получи престижната награда „Милосърдие” за 2010 година.
            
На тържествената сесия на общинския съвет по случай празника Димитровден, художникът Тодор Терзиев,  актьорът Велко Кънев (изиграл за повече от тридесет години над 40 запомнящи се роли в киното и театъра)  и стоматологът-краевед Андон Бояджиев бяха удостоени  със званието „почетен гражданин” на Сливен.
        
В концертната програма в Драматичния театър, водена от журналистката Аделина Радева, изявиха майсторството си солистите на Националната опера и балет Дарина Бедева, Росен Канев, Йордан Кръстев, Екатерина Станимирова, Анастасия Неделчева и др. Празничният спектакъл бе под режисурата на Борис Радев и в него участваха и хорът при Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”, етно-дръм група „Вакали” и др. На площад „Хаджи Димитър”, под празничните илюминации, за гражданите и гостите на града под Сините скали пяха Силвия и Теди Кацарови.
            
Носителят на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2010 година Тодор Терзиев вписа на Димитровден името си в лауреатската книга, намираща се в къщата музей на народния  поет.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2010 г. 00:21
Посетено:
1646
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/11002-obshtina-sliven-vrachi-nagradite-za-2010-godina