Награди

Висока награда за Огнян Стамболиев

Награда за превод на поезия

Висока награда за Огнян Стамболиев


◊ СЪБИТИЕТО

Огнян Стамболиев беше отличен с наградата за превод на поезия на Втория международен поетичен фестивал „Григоре Виеру”, състоял се наскоро в Яш, Румъния и Кишинеу, Молдова.

Новото издание на фестивала беше организирано твърде амбициозно и мащабно от културните министерства на Република Румъния и Република Молдова, под егидата на правителството на Молдова и лично на новия президент-демократ Михай Гимпу, който също беше награден.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът продължи 6 дни и включваше освен голям международен конкурс за млада поезия, поредица от рецитали, концерти с класическа и фолклорна музика, художествени изложби, театрални представления, литературни конференции, четения и премиери на нови книги. Всички събития преминаха при изключителен интерес на публиката в двете молдовски столици.

С голям успех беше представена българската книга със стихове на големия поет-демократ на Молдова и Бесарабия Григоре Виеру (1935-2009) „Жал ми е за къмъка...”, в подбор и превод на лауреатa на Румънската академия Огнян Стамболиев, издадена на високо полиграфическо равнище от „
Авангард принт”, Русе, с редактор Николай Гиндянов и корица от известния наш живописец Стефан Кацаров.
Автор:
15.10.2010 г. 12:21
Посетено: 2612
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10908-visoka-nagrada-za-ognyan-stamboliev