Награди

Отличия за български творци на Празниците на изкуствата в Созопол

Писателката Силвия Чолева и перкусионната двойка Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи с наградите на ОББ и Фондация „Аполония”

Отличия за български творци на Празниците на изкуствата в Созопол
Маргарита Димитрова, артистичен директор на „Аполония”, връчва Наградата за култура и изкуство на ОББ на Силвия Чолева


◊ СЪБИТИЕТО

Празниците на изкуствата „Аполония 2010” бяха открити на 28 август с церемония по награждаването на едни от най-добрите български творци с наградите на Фондация „Аполония” и ОББ.

• Със статуетката „Аполон Токсофорос” („Аполон Лечител”) на Фондация „Аполония” бе наградена перкусионната двойка Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи

• С Наградата за култура и изкуство на ОББ, въплътена в статуетката с антична фигурка на делфин, бе отличена радиожурналистката и писателка Силвия Чолева. „Чест прави на Аполония и на ОББ, че по време на Празниците на изкуствата дават възможност да бъдат представени не само музика и театър, но и книги и качествена литература”, заяви
Силвия Чолева. Тя ще представи своя роман „Зелено и златно” (Издателство „Жанет-45”) на 4 септември от 20 часа в Художествената галерия в Созопол.

След като благодариха на организаторите и на подкрепата на ОББ за българското изкуство, Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, заедно с Марио Григоров и Веселин Веселинов-Еко, изнесоха впечатляващ спектакъл в амфитеатър "Аполония", в който преплетоха успешно етно, джаз и модерни музикални елементи.


◊ В ПРОГРАМАТА НА "АПОЛОНИЯ"

От 28 август до 5 септември 2010 гостите на "Аполония" могат да се насладят на музикални събития, театрални постановки, картинни изложби и много артистични прояви.

Център на музикалното и визуално изкуство и тази година ще бъде джаз-клуб ОББ. Там ще звучат – ”The dust busters” (САЩ), Tri O Five, Percussion Impact - Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Милен Кукошаров.

Предвидени са премиерен концерт в памет на Оскар Питърсън - Ангел Заберски и още две премиери - концерт Astor For Four, Музиката на Пиацола - Веселин Веселинов-Еко, Венци Благоев, Живко Петров, Христо Йоцов и концерт One Jazz Man - Милчо Левиев.

С концерти в джаз клуб ОББ ще се представят - Михаил Йосифов Секстет с гост Бен Крос и Концерт 100 години Django Reinhardt Ventzislav Blagoev Hot Jazztet.


◊ ОЩЕ

ОББ – в подкрепа на културата и изкуството.
Обединена българска банка е една от компаниите, която развива дългосрочни програми в подкрепа на културата и изкуството, културно-историческото наследство, образованието, грижата за деца в неравностойно положение, масовия детски спорт и високото спортно майсторство.

В областта на културата и изкуството банката подкрепя национално значими български арт фестивали, сценичните изкуства, отделни творчески прояви на български творци, като само за арт прояви отделените средства за последните 10 години надхвърлят 2 милиона лева.

От 2007 година ОББ връчва и своята Награда за култура и изкуство (Награда на Генералния спонсор) по време на Празници на изкуствата „Аполония”. През годините нейни лауреати са били джазменът Антони Дончев, Ангел Заберски–син, успешният млад режисьор Камен Калев, представил достойно България на филмовия фестивал в Кан с филма си „Източни пиеси”. За 2010 година нейният носител е радиожурналистката и писателка Силвия Чолева. В наградата на ОББ присъства антично изображение на делфин – едновременно древен символ на финансовите взаимоотношения между хората и митичен спътник на бога на изкуствата Аполон.

Автор:
Стоян А. Стоянов
Публикация:
29.08.2010 г. 22:32
Посетено:
1916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10602-otlichiya-za-balgarski-tvortsi-na-praznitsite-na-izkustvata-v-sozopol