Награди

Надя Попова с Националната литературна награда „Георги Джагаров”

85 години от рождението на Георги Джагаров

Надя Попова с Националната литературна награда „Георги Джагаров”


◊ СЪБИТИЕТО

Поетесата Надя Попова е новият лауреат на Националната литературна награда „Георги Джагаров”

На 14.07.2010 г. от 11.00 часа в препълнената зала на Галерия-книжарница „София прес” за пореден път бе присъдена Националната литературна награда „Георги Джагаров”.

Наградата връчи Елка Няголова, поетеса и член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, която сподели: „Пренесла съм от това име, от тази поезия, един алгоритъм, който много ми липсва в съвременната поетична вълна – джагаровският алгоритъм на думата „отечество”... Радостна съм да връча наградата на една поетеса, която през изминалите години не измени на своята естетическа и житейска позиция!”

Кратък рецитал по стихове на Георги Джагаров изпълни младият актьор Тодор Димитров.

„Радвам се, че сме заедно днес тук, за да почетем паметта на Джагаров в деня на неговата 85-годишнина. Георги Джагаров, независимо дали ще го включат в христоматиите, е сред звездните поети на България...” – каза в благодарственото си слово Надя Попова, след което, преди да поднесе на публиката свои стихове, пожела да прочете едно от не толкова популярните стихотворения на поета – „Разкаяние” – като своеобразен поклон пред личността му.

Досегашни носители на наградата "Георги Джагаров" са Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Никола Инджов, Филип Хорозов, Минчо Минчев.


◊ ЗА НАДЯ ПОПОВА

Надя Попова е родена на 01.06.1952 г. в София. Завършва Литературния институт “Максим Горки” в Москва. Близо три десетилетия я свързват с Българското национално радио и по-точно – с редакция “Култура” на програма “Христо Ботев”. Като радиожурналист през тези години е осъществила стотици предавания с културна тематика и разговори с едни от най-изтъкнатите български и чуждестранни литературни творци. Работила е още в редакция “Поезия и драматургия” на изд. “Народна култура” и в сп. “Панорама”.

Автор на стихосбирките: “Линия на живота” (1981), “Новолуние” (1987), “Къщи за събаряне” (1993), “Безславни празници” (1996), “Рисунки по памет” (2003). Носител на наградата “Владимир Башев” (за най-добра дебютна книга) и на националната литературна награда “Изворът на Белоногата” – за цялостно творчество. Превежда класическа и съвременна руска литература, проза и философия. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България.
Автор:
СБП
Публикация:
14.07.2010 г. 23:24
Посетено:
3320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10456-nadya-popova-s-natsionalnata-literaturna-nagrada-georgi-dzhagarov