Награди

Акад. Людмил Стайков с наградата "Златен Перперикон"

За принос към развитието на българската и европейската култура

Акад. Людмил Стайков с наградата "Златен Перперикон"
Акад. Людмил Стайков получава „Златен Перперикон” - пръстен с лика на древния меценат на изкуството Птолемей II Филаделф, открит при разкопките от екипа на проф. Николай Овчаров


◊ СЪБИТИЕТО

Приключи тазгодишният Десети юбилеен международен фестивал „Перперикон”. Въпреки кризата, той предложи на своите почитатели от Кърджали и страната много музика, театър, представяния на книги, изложба на картини от местни автори.

Фестивалът бе закрит с връчването на приза „Златен Перперикон” на акад. Людмил Стайков и с голям концерт в подножието на древния скален град на траките. Това стана възможно и със специалното благоволение на природата и най-вероятно под закрилата на духа на нашите предци. Като за начало преди ритуалния девически танц в тронната зала на Перперикон, предусещайки дара на отговорността и будната съвест, той изпрати ситен и кратък дъждец за благослов, а точно преди да започне концерта в подножието на древната обител, изпрати още едно знамение за приетия дар, като обагри югозападния клон на планината в пурпурно червено и закичи хоризонта с ярка небесна дъга, под чийто свод сякаш трябваше да преминат и гостите от невидимия свят.
  

◊ НАГРАДАТА

Режисьорът на „Хан Аспарух” и „Време разделно” акад. Людмил Стайков получи приза от режисьора Асен Шопов, който бе един от предишните й носители. Това стана и в присъствието на изпълняващия ролята на хан Аспарух актьор Стойко Пеев. Наградата представлява пръстен с лика на древния меценат на изкуството Птолемей II Филаделф, открит при разкопките от екипа на проф. Николай Овчаров. Дава се за принос към развитието на българската и европейската култура.
  
Людмил Стайков е един от най-изтъкнатите и талантливи творци на българското кино, създател на ярки исторически платна, с високо международно признание и много отличия, каза Петър Савчов, съпредседател на организиращото фестивала Сдружение „Перперикон – Мелпомена”. Надявам се, че на това свято място ще можем да декодираме посланията, които идват от вековете, отбеляза Людмил Стайков, а тези послания са за повече духовност, за повече култура, за повече изкуство. Дано да ги възприемем в наши дни и да ги предадем на бъдещите поколения.
  
Наградата „Златен Перперикон” е учредена през 2002 г. от Сдружение „Перперикон – Мелпомена”. Досегашни нейни носители са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. Николай Овчаров, проф. д-р
Марко Семов, акад. Антон Дончев, скулпторът Вежди Рашидов и примата на българската попмузика Лили Иванова.

От самото начало Фестивалът на изкуствата „Перперикон” се провежда под патронажа на президента Г. Първанов. За досегашните девет издания са проведени 109 фестивални прояви - театрални представления, концерти, изложби. Гостували са над 2000 изявени творци от страната и чужбина, а зрителите са повече от 55 000 души. Над 1100 са били медийните публикации за фестивала, не само в България, но и в чужбина.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
28.06.2010 г. 14:38
Етикети:
Посетено:
2924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10381-akad-lyudmil-staykov-s-nagradata-zlaten-perperikon