Награди

Община Добрич очаква предложения за носител на НЛН „Йордан Йовков”

130 години от рождението на големия писател Йордан Йовков

Община Добрич очаква предложения за носител на НЛН „Йордан Йовков”


◊ СЪБИТИЕТО

През месец ноември 2010 година се навършват 130 години от рождението на големия писател Йордан Йовков.

Тази година Община град Добрич ще връчи Националната литературна награда „Йордан Йовков” за девети пореден път на тържествена церемония на 18 ноември по време на Национални литературни празници „130 години от рождението на
Йордан Йовков”. Това е естествен израз на почитта на добруджанци към големия творец, събрал образи и впечатления от равнината, претворени в безсмъртното му творчество.

Сред досегашните носители на наградата са
Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, Иван Сарандев, Йордан Дачев и Атанас Цонков.

Процедурата по връчване на наградата е открита. Предложенията за носител на НЛН „Йордан Йовков” и носител на отличие можете да представите в срок до 30 септември 2010 г. в Община град Добрич на адрес:
9300 Добрич, ул. "България" 12
Община град Добрич
Дирекция „Хуманитарни дейности”
e-mail: kultura_dobrich@abv.bg
тел.: 058/ 602 146, 058/ 605 458


◊ СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН ЙОВКОВ”

1. Националната литературна награда „Йордан Йовков” е учредена от Община град Добрич и се присъжда приживе на български автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература в духа на Йовковата литературна традиция.
1.1. Националната литературна награда „Йордан Йовков” се връчва на пет години.

2. Материален израз на наградата са плакет, грамота и парична сума в размер на 2000 (две хиляди) лева.

3. Националната литературна награда „Йордан Йовков” може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство: плакет, грамота и парична сума в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева.

4. Националната литературна награда „Йордан Йовков” и награда за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство нямат конкурсен характер.

5. Процедурата по присъждане на наградите се извършва в три кръга:
5.1. В първия кръг се внасят номинациите за наградата и отличието в Община град Добрич – Дирекция „Хуманитални дейности”, в срок до 30 септември на годината на връчване на наградата.
5.2. Номинациите се правят от творчески съюзи, културни и научни институти, издателства и граждани.
5.3. Експертната комисия се състои от 9 (девет) члена, която се назначава със Заповед на Кмета на Община град Добрич.
5.4. В състава на комисията влизат представители на писателски творчески обединения, културни институти, научни звена, издателства, творци и общественици.
5.5. Експертната комисия заседава в град Добрич. Решенията й се вземат с тайно гласуване и обикновено мнозинство.
5.6. Във втори кръг Експертната комисия селекционира номинациите и излиза с решение за присъждане на наградата и отличието.
5.7. В трети кръг решението на Експертната комисия се внася за утвърждаване на заседание на Общински съвет град Добрич.
5.8. Срок за определяне на носителя на наградата – м. октомври.
5.9. Общинският съвет взема решение за носителя на Националната литературна награда „Йордан Йовков” и отличие с обикновено мнозинство.
5.10. Националната литературна награда „Йордан Йовков” се връчва от Кмета или от Председателя на Общинския съвет град Добрич, на тържествена церемония през м. ноември по време на Йовковите тържества.
5.11. Възможно е Националната литературна награда „Йордан Йовков”, както и отличието за научен принос да не бъдат присъдени.

Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
03.06.2010 г. 21:25
Етикети:
Посетено:
1800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10147-obshtina-dobrich-ochakva-predlozheniya-za-nositel-na-nln-yordan-yovkov